Sırbistan

Sırbistan AB'yle müzakerelere başladı

Belgrad yönetimi ve AB arasındaki ilk hükümetlerarası toplantı Brüksel'de yapıldı. Sırbistan Başbakanı Daçiç, "Müzakereler hem stratejik, hem tarihi anlam taşıyor" dedi.

Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, ''Bugünün Sırbistan için tarihi bir gün olduğunu söylersem, abartmış sayılmam'' dedi [AA]

avrupa birliği ile sırbistan arasındaki hükümetler arası toplantının ardından sırbistan başbakanı ivitsa daçiç, ''bugünün sırbistan için tarihi bir gün olduğunu söylersem, abartmış sayılmam'' dedi. dadiç, sırbistan’ın geleceği için katılım müzakerelerinin hem stratejik, hem tarihi anlam taşıdığını belirtti.

dadiç sırbistan’ın avrupa demokrasisinin ve modernitesinin bir parçası haline geldiğini, sırbistan’nın bugünden itibaren avrupa halklarının bir parçası olduğunu söyledi. sırbistan başbakanı ayrıca brüksel'e 29'uncu kez geldiğini, 20'sinin priştine ile diyaloğu hakkında olduğunu ifade etti.  dadiç  “bugünden sonra da priştine ile diyaloğumuza devam edeceğiz" dedi.

füle: sırbistan’ı gelecekte daha büyük reformlar  bekliyor

ab komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi stefan füle de, sırbistan'ın ab'ye katılım müzakerelerine başlamasının hem sırbistan hem de ab için tarihi bir olay olduğunu kaydetti. müzakerelere başlama kararının, sırbistan hükümetinin çabaları ve cesur adımları sayesinde alındığını vurguladı. füle, özellikle de kosova ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde sırbistan hükümetinin cesur çabalarına değinmek gerektiğini söyledi.

füle sırbistan'ı gelecekte daha büyük reformların ve uğraşların beklediğini ekledi.

sırbistan, bağımsızlığını ilan eden kosova'yı tanımadığı için uzun süre avrupa birliği ile müzakereler başlayamamıştı. iki ülke nisan ayında uzlaşmaya vararak mutabakat metni imzalamıştı.

batı balkan ülkelerinde hırvatistan ve slovenya dışında ab üyesi ülke bulunmuyor. karadağ’ın ab müzakereleri sürerken makedonya’nın müzakere süreci henüz başlamadı. ab ile istikrar ve ortak anlaşma imzalayan bosna hersek de potansiyel aday ülke satüsüne sahip. kosova’nın da aynı anlaşmaya yakında imza atması bekleniyor. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;