Mısır'da darbe dönemi

Sisi 'resmen' cumhurbaşkanı

Mısır'da askeri darbenin gölgesinde gerçekleşen seçimlerin resmi sonuçları açıkladı. Katılımın yüzde 47'de kaldığı seçimde geçerli oyların yüzde 96,9'unu alan darbenin lideri Sisi'yi ilk kutlayan Suudi Arabistan oldu.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Darbe lideri Abdulfettah Sisi Mısır'da asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası oldu. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

yüksek seçim kurulu'nun (ysk) açıkladığı resmi sonuçlara göre darbenin lideri abdulfettah sisi geçerli oyların yüzde 96,9'unu alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. sisi'nin rakibi hamdin sabbahi'nin oyu ise yüzde 3,1'de kaldı.

ysk, katılımın düşük olmasından dolayı ikinci günü resmi tatil edilen, daha sonra bir gün daha uzatılan ve oy kullanmayanlara para cezası verileceği açıklanan seçimlerde katılım oranını yüzde 47 olarak açıkladı.

mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen haklar ve kalkınma için küresel ağ gözlemci örgütü, müslüman kardeşler'in boykot ettiği seçimde katılımın çok düşük olduğunu açıklamıştı.

ilk tebrik suudi arabistan'dan

darbenin ardından sisi'nin en büyük destekçilerden suudi arabistan sisi'yi ilk tebrik eden ülke oldu. suudi arabistan sisi'nin zaferini 'tarihi' olarak niteledi.

bununla da yetinmeyen riyad yönetimi, mısır'a ekonomik yardım yapılması amacıyla bir 'bağış konferansı' düzenlenmesi çağrısında bulundu.

suudi arabistan ülkenin seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi iktidardan uzaklaştırıp hapse atan olaylarla ilgili 'ikinci devrim' ifadesini kullanmış ve darbenin lideri sisi'ye desteğini her geçen gün artırmıştı. suudi arabistan darbenin ardından mısır'a en çok yardımda bulunan ülkelerden biri konumunda.

ingiltere de kutladı

ingiltere dışişleri bakanı william hague da, abdulfettah sisi'yi kutlayarak, ülkesi ile mısır arasındaki ilişkilerin sisi döneminde geliştirilmesini umduğunu söyledi. 

hague, "birleşik krallık, cumhurbaşkanı sisi'yi zaferinden dolayı kutluyor ve halklarımız arasındaki geniş ve verimli ilişkileri geliştirmek için hükümetiyle ilişkileri güçlendirmek için sabırsızlanıyor" dedi. 

ingiltere başbakanı david cameron, 1 nisan'da darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği müslüman kardeşler teşkilatı'nın ülkedeki faaliyetlerinin araştırılması için soruşturma talimatı vermişti.

cuma günü protesto çağrısı

resmi sonuçların açıklanmasının ardından, sisi yanlıları kahire'deki tahrir meydanı'nda toplanmaya başladı. güvenlik güçleri meydanı trafiğe kapatırken, bölgedeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

öte yandan darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak hareketi seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı ve halkı cuma günü sonuçları protesto etmeye çağırdı.

katılımın artması için birçok yol denendi

mısır’da 26 mayıs'ta başlayan seçimin daha önce iki gün olarak açıklanan süresi, katılımın düşük olması nedeniyle bir gün uzatılmıştı. 

katılımı artırmak amacıyla da seçimin ikinci günü ülke genelinde resmi tatil ilan edilmişti. darbe karşıtı ulusal ittifak bunun yüzde 10'u geçmediğini savunuyor.

darbe karşıtları daha önce de ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri gösterilerde seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu. darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği müslüman kardeşler teşkilatı da seçimleri boykot etti.

cumhurbaşkanlığı yarışını sisi karşısında açık ara kaybeden hamdin sabbahi de açıklanan katılım oranına tepki göstermişti. sabbahi "bunu mısırlıların zekâsına hakaret olarak değerlendiriyoruz" dedi.

seçimde ayrıca usulsüzlükler de tespit edildi. bir seçim merkezinde sandık görevlilerinin oy pusulalarında cumhurbaşkanı adayı sisi’nin amblemini işaretleyen görüntüleri ortaya çıktı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;