Mısır'da darbe dönemi
Sisi'nin samimiyeti tartışılıyor
Mısır’da darbe lideri Abdulfettah Sisi, cumhurbaşkanlığı adaylığı için beklenen resmi başvurusunu yaptı. Başvurunun ardından Sisi'nin 'Mısır'da diktatörlüğe yer yok' açıklaması ülkede 'samimiyet' tartışması başlattı.

abdulfettah sisi, facebook sayfasından yaptığı açıklamada, ‘mısır’da diktatörlüğe ve geriye gidişe yer yok’ ve ‘hiç kimse iki büyük devrim yapan halkı baskı altına alamaz ve geleceğini belirleyemez’ ifadelerini kullandı. sisi, mısır’ı şu anda halkın ortak eğilimlerinin yönettiğini iddia etti.
'sisi yalan söylüyor'
müslüman kardeşler’in siyasi kolu olarak kabul edilen hürriyet ve adalet partisi dış ilişkiler sorumlusu muhammed sudan, sisi’nin sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini, çünkü darbeden bu yana sürekli yalan söylediğini belirtti.

sudan, adaylık başvurusunda bulunan sisi’nin siyasi ve ekonomik açıdan belirgin bir programının olmadığını da iddia etti ve birilerinin kendisini aşırı bir şekilde abarttığını, hatta peygamber gibi gördüklerini sözlerine ekledi.
muhammed sudan, mısır’da yaşananların sisi’nin söylemlerinin tam aksi yönde olduğunu, ağızların kapatıldığını; tutuklamaların, işkence ve ölümlerin devam ettiğini söyleyerek, sisi’nin bu gerçeği örtmeye çalıştığını ifade etti.
hürriye ve adalet partisi yöneticisi, 3 temmuz 2013’deki darbeden sonra mısır'ın tek fiili yöneticisinin sisi olduğunu ve hiçbir şekilde demokrasiden söz edilebilecek bir ortamın olmadığını belirtti. muhammed sudan sözlerine kanıt olarak yargı, basın ve düşünce özgürlüğünün tahrip edilmesini gösterdi ve sisi’yi destekleyenlerin bile bugün hapiste olduğunu hatırlattı.
sudan, ‘bunlar gerçekleşmeyecek boş hayallerdir. sisi cumhurbaşkanı olma hayalini gerçekleştiriyor’ diyerek, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin göstermelik olacağı düşüncesinde olduğunu açıkladı.
'eleştiriler erken'
ortadoğu özgürlükler forumu müdürü mecdi halil ise sisi’nin açıklamalarının iki olumlu anlam taşıdığı görüşünde: "birincisi, o mısır halkının hiçbir diktatör yönetimi kabul etmeyeceğini biliyor. ikincisi, kendisi halkın inandığı değerlere inanıyor."

sisi’nin adaylığını destekleyen halil, kendisi hakkında yapılan eleştirilerin erken olduğunu çünkü henüz bu makamda denenmediğini ifade etti. sisi’nin son dönemlerde mısır’ın tek hakimi olduğunu söylemenin mantıksız olduğunu söyleyen halil, ülkeyi yöneten bir derin devlet aygıtının olduğunu söyledi.
mecdi halil, sisi’nin cumhurbaşkanı olacağına kesin gözüyle bakıyor ve mısır’daki idari yapıyı yeniden düzenlemesi durumunda, ‘dini faşizm’ diye adlandırdığı mursi yönetiminin yıkılmasından sonraki ikinci mucizeyi gerçekleştireceğini iddia ediyor. ona göre mısır halkı kaosun ardından siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma bekliyor.
müslüman kardeşlerin baskı altında tutulmasının mısır’ın ilerlemesi için kaçınılmaz olduğunu iddia eden halil, ihvan’ın 83 yıldır ülkenin önünde bir engel olarak durduğu görüşünde.
mecdi halil’in iddialarına cevap veren muhammed sudan, mısır’daki siyasi ve ekonomik yozlaşmanın sorumlusunun müslüman kardeşler olmadığını ifade ederek, ‘eğer durum öyleyse, asker ve polis, niçin seçilmiş ilk sivil cumhurbaşkanı olan mursi’nin emri altında çalışmayı kabul etti’ diye sordu.
sudan, islamcı olsun ya da olmasın olmasın tüm muhaliflerin baskı altında tutulduğunu söyledi.
'sisi içeriye ve dışarıya mesaj veriyor'
arabi cedid gazetesi ekonomi editörü mustafa abdusselam ise sisi’nin ekonmik konularda yaptığı açıklamaları bilim dışı ve mantıksız olarak niteledi.
sisi ekonomik gelişme için 3-4 trilyon cüneyh’e (7 cüneyh yaklaşık 1 abd doları) ihtiyaç duyduğunu söylemişti. abdusselam, sisi’nin içeriye, mısır’ın iflasın eşiğinde olduğu ve kendi yönetimi boyunca fazla beklenti içerisinde olunmaması, dışarıya, özellikle de körfez’e bizi desteklemeye devam edin mesajı vermek istediğini ifade etti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar