Mısır'da darbe dönemi

Sisi’ye 'İslâm ittifakı' rüşveti

34 ülkenin yer aldığı “Teröre karşı İslâm ittifakı” kuran Suudi Arabistan, Mısır’a 8 milyar dolarlık yatırım ve 5 yıllık petrol ihtiyacını karşılama sözünü verdi. Zor ekonomik şartlar altında ülkeyi yönetmeye çalışan Sisi’ye yapılan bu yardım, ittifakın kurulmasından bir gün sonra geldi.

Kral Selman, Mısır’daki Suudi yatırımların 8 milyar dolara kadar artırılması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

suudi arabistan kralı selman bin abdülaziz, mısır’a yatırım desteği ve 5 yıllık petrol ihtiyaçlarının karşılanması sözünü verdi. suudi arabistan’ın resmi haber ajansında yer alan habere göre, kral selman, mısır’daki suudi yatırımların 8 milyar dolara kadar artırılması için de gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. suudi kral, suudi gemilerin, sisi’nin inşa ettiği yeni süveyş kanalını daha sık kullanacağını da ifade etti.

bu kararlar, iki gün önce “islâm ittifakı”nı açıklayan suudi ikinci veliaht prensi kralın oğlu muhammed bin selman’ın kahire’de mısır başbakanı şerif ismail’le yaptığı toplantının ardından geldi. toplantı 11 kasım 2015’te kurulan “suudi arabistan-mısır koordinasyon konseyi” kapsamında gerçekleşti.

mısır geçtiğimiz mart ayında şarm el şeyh’te düzenlenen yatırım konferansı sırasında petrol zengini körfez ülkelerinden 12 milyar dolarlık yatırım sözü almıştı.

kahire’nin dış borçları hazinedeki parayı aşabilir

son 5 yılda hüsnü mübarek’in 30 yıllık iktidarını sona erdiren bir devrim ve ardından 2013 yılında bir askeri darbeyi geçiren mısır’da ekonomi en zor günlerini yaşıyor.

son olarak mısır’ın tatil beldesi şarm el şeyh’te bir rus uçağının üzerindeki 224 kişiyle beraber düşmesinin ardından, döviz gelirinin yüzde 11’ini oluşturan turizm sektöründe de ağır darbe alan mısır’ın dış borcu 40 milyar dolara dayandı.

geçtiğimiz hafta gaz ihracatı nedeniyle israil ile uluslararası mahkemelerde tazminat mücadelesini de kaybettikten sonra tel aviv’e 1. 76 milyar dolar ödemesi kararlaştırılan mısır, mahkeme kararına itiraz edeceğini ve yeni karar çıkana kadar israil’den gaz ithalat anlaşmasını imzalamayacağını açıklamıştı.

gaz sağlama taahhütlerini yerine getirmediği iddiasıyla israil hükümeti ve ikinci bir israilli şirketin yanı sıra 2 ispanyol şirket daha mısır’a tazminat davası açmıştı. mısır bu davaları da kaybederse toplam 20 milyar dolar ödemek zorunda kalabilir. bu rakam, 16 milyar dolar olduğu tahmin edilen mısır’ın döviz rezervlerini bile aşıyor.

mısır’daki darbe destekçileri ‘yeni ittifaka karşı’

sisi’nin 2013’te başını çektiği darbeyi desteklemesiyle tanınan bazı mısırlı siyasetçi ve gazeteciler, iki gün önce açıklanan islâmi ittifak’a tepkili.

mısır gazeteciler sendikası’nın eski başkanı mükerrem muhammed ahmed, suudi arabistan’ı, herkesi belirsiz bir projeyle karşı karşıya bırakmakla suçladı ve bu ittifakın ardından epeydir kurulması konuşulan ‘ortak arap gücü’nin geleceğini sorguladı.

mısır’ın ‘el mihver’ televizyon kanalına konuşan ahmed: “suudi arabistan’dan anlamak istediğimiz nokta şu: neden arap ittifakının yerine bir islâmi ittifak getirdiler?” diyerek mısır’ın bu ittifakta yer almadan önce iyice düşünmesi gerektiğini söyledi.

mısır merkezli el ahram siyasi ve stratejik araştırmalar merkezi danışmanı dr. muhammed said idris de, yeni kurulan ittifakı eleştirerek eş şuruk gazetesine, ittifakın mısır’ın ulusal güvenliğini ve çıkarını tehdit ettiğini söyledi.

kaynak: al jazeera ve arabi 21

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;