Suriye'de iç savaş

SMDK'da geçici kabinede uzlaşma yok

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) İstanbul'da yapılan 17. Genel Kurulu'nda geçici kabinenin belirlenmesiyle ilgili uzlaşma sağlanamadı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Hadi Bahra, bazı üyelerce "usulüne uygun" yapılan itirazların ciddiye alınmadığını belirtti. [Fotoğraf: AFP]

smdk'nın cuma günü istanbul'da başlayan 17. dönem genel kurulunda, "tüzüğe aykırı uygulamalar yapıldığı" gerekçesiyle tartışmalar yaşandı. üyeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen ahmed tuma kabinesinin üyeleri de seçilemedi.

koalisyondaki sosyalist birlik partisi temsilcisi kasım el-hatib, geçici hükümet seçimlerinin kanunsuz olduğunu savunarak, "toplantıda tüm taraflar temsil edilmedi. toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. telefonla bağlananlar mevcut kabul edildi. bunlar tüzüğe ve toplantı kanununa aykırıdır" ifadelerini kullandı.

smdk başkanı hadi bahra da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bazı üyelerce "usulüne uygun" yapılan itirazların ciddiye alınmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"çabalarımıza rağmen koalisyonun birliğine ve bütünlüğüne hizmet edecek konuların ele alınması mümkün olmadı. görevim gereği, geçici hükümet seçimlerine yapılan itirazın uzmanlardan oluşan bağımsız araştırma komisyonuna sunulmasına karar verdim. bazı üyelerin desteklediği tüm tasarı ve kararları ile bunun kanuni ve idari tüm sonuçlarını feshediyorum."

bu nedenle 3 aralık'ta olağanüstü toplanacaklarını aktaran bahra, üyeleri bu toplantıya davet etti.

geçen hafta geçici hükümet üyelerinin belirlenmesi amacıyla toplanan smdk 17. genel kurulu, üyeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle tamamlanamamıştı.

'ihvan' çatlağı

suudi arabistan’a yakınlığıyla bilinen smdk'nın eski başkanı ahmed carba başkanlığındaki grup, iki ay önce görevinden istifa ettirilen eski başbakan ahmed toma’nın yeniden bu göreve getirilmesine karşı çıkmıştı.

müslüman kardeşler'e yakınlığıyla bilinen toma liderliğindeki hükümet geçtiğimiz haziran ayında genelkurmay başkanı abdulilah beşir'i görevden aldığını açıklamıştı.

smdk ise bu kararı tanımadığını ilan etmiş ve 22 temmuz'da, ahmed toma başkanlığındaki hükümetin azledildiğini, yenisi kuruluncaya kadar toma'nın görevini sürdüreceğini duyurmuştu.

grup, müslüman kardeşler teşkilatı’nın smdk’nın kurumları üzerinde etkin olmasına karşı çıkıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;