Ortadoğu
SMDK'da Türkmen çatlağı
Kürtlerle yapılan anlaşmaya karşı çıkan Türkmenler SMDK'dan çekilme tehdidinde bulundu

suriye ulusal koalisyonu’nda birlik arayışları şimdi de türkmenlerin itirazına takıldı. zira türkmenler, kürt ulusal konseyi ile smdk arasında yapılan anlaşmanın etnik gruplar arasında ayrımcılık yapıldığını iddia ediyor. taleplerinin karşılanmaması halinde ise koalisyondan çekileceklerini ileri sürüyorlar.
koalisyondan ayrılma tehdidi
türkmen temsilcisi ziyad hasan, türkmenlerin, suriyeli etnik gruplar arasında ayrım gözetilmeksizin adalet ve eşitliğin sağlanması yönünde taleplerde bulunduğunu belirterek, "türkmenler taleplerinin karşılanmaması durumunda smdk'dan çekilecek" dedi.
türkmenler konuyla ilgili olarak smdk başkanı ahmet cabra ve bazı üyelerle görüşerek endişelerini dile getirdi. cabra ise türkmenlerden bir sonraki smdk genel kurulu toplantısında sunulmak üzere gerekli belgeleri hazırlamalarını talep etti. türkmenler’in gönlünü almak isteyen koalisyonda bu kesimin taleplerini karşılayacak bir anlaşma yapılabilmesi için çalışmalar yürütmek üzere bir komite oluşturulacak.
hasan, suriye kürt ulusal konseyi ile smdk arasında varılan anlaşmayı kabul etmediklerini söylüyor. söz konusu anlaşmanın hata olduğunu iddia eden hasan, "suriye arap cumhuriyeti" ismindeki arap kelimesinin çıkarılması gibi meselelerin smdk'nın yetkisi dahilinde olmadığını, devletin adının ve ülkedeki yönetim şeklinin ne olacağı konularının halk arasında tartışmalara yol açacağını öne sürdü. ancak kürtlerin talebi olan suriye arap cumhuriyeti isminin değişmesinin ise anlaşmada yer almıyor. zira smdk sözcücü louay safi, ülkenin suriye arap cumhuriyeti isminin değişmesi ile ilgili henüz bir karar verilmediğini, buna suriye halkının karar vereceğini söyledi.
türkmenlerin itiraz ettikleri bir başka nokta ise "kürtlerin bir halk olarak tanınması" maddesi... türkmenlere göre bu tanınma hali suriye halkının geleceği için sorun teşkil edecek ve ayrılığı güçlendirecek. ancak smdk sözcüsü safi’ye göre kürtlerle yapılan bu anlaşmayla suriye’de her kesimin eşit ve siyasi haklarının garanti edildiği bir ülke olmasını istediklerini gösteriyor.
daha fazla kürt koalisyon'da temsil edilecek
kürt ulusal konseyi geçtiğimiz hafta smdk’nın istanbul’da düzenlenen 9. toplantısına ilk defa aktif olarak katıldı. toplantıda konsey ile smdk arasında da bir anlaşma yapıldı. anlaşma ile daha fazla kürt’ün koalisyonda temsil edilmesine karar verildi.
abd’nin suriye’ye müdahale yerine uluslararası çapta siyasi çözümün arandiğı şu sıralar smdk’da suriye’deki gruplar arasında birleşme için çabalıyor. zira muhaliflerin çatı örgütü olan smdk’ya dünyadan ve türkiye’den suriye’deki bütün grupları temsil edecek şekilde yapılanması konusunda baskı vardı. varılan bu anlaşma uluslararası kamuoyunda ve türkiye’de olumlu karşılandı. türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da kürt ulusal konseyi’nin koalisyonda katılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmişti. ancak türkmenlerin tepkisinin koalisyondaki birleşme umutlarına gölge düşürdü.
kürt ulusal konseyi suriye’deki 13 kürt partisinden 12’sini içine alıyor. pyd konseyin içinde değil.
kaynak: ajanslar
Yorumlar