Avrupa
Soğuktan ölenlerin sayısı artıyor
Avrupa'nın doğusunda etkisini sürdüren dondurucu soğuklarda yaşamını yitirenlerin sayısı 600'ü geçerken, yalnızca Rusya'da 215 kişi donarak can verdi.
Haberin Öne Çıkanları
Hayat felç oldu
Binlerce mahsur var
Yüzlerce kişi öldü

kış mevsimini yaşayan kuzey yarımküre'de özellikle balkanlar ve doğu avrupa ülkelerini etkileyen aşırı soğuklar, yeni ölümlere neden oluyor. soğuk hava dalgasının başladığı günden bu yana bölgede hayatını 600'den fazla kişi hayatını kaybetti.
rus yetkililer, geçen ayın sonunda başlayan dondurucu soğuklarda 215 kişinin öldüğünü belirtti. binlerce kişi donma tehlikesi ile karşı karşıya geldiği ülkede, şimdiye kadar 5 bin 500 kişi tedavi altına alındı. bunlar arasında 150’den fazla çocuk da bulunuyor.
meteoroloji uzmanları, rusya’nın son 20-30 yılın en çetin soğukların hüküm sürdüğünü belirtiyor. ülkede son üç haftada hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin ortalama 14 derece altında seyrediyor.
hayat felç oldu
soğuklar, rusya dışında da can almaya devam ediyor. ukrayna'da hava koşulları sebebiyle 122, polonya'da ise 107 kişi hayatını kaybetti.
soğukların en fazla etkili olduğu romanya'da kar yaşamı felç etti. şiddetli yapış sebebiyle 225 yerleşim yerindeki 23 bin kişiden bir haftayı aşkın bir süredir haber alınamıyor. ülkede ölenlerin sayısı ise, son 24 saatte 7 kişinin daha eklenmesiyle 86'ya yükseldi.
hava koşullarının can aldığı ülkelerden birisi de macaristan. ülke genelinde ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 35. macaristan'ı 20 kişi ile sırbistan, onu da 13 kişi ile kosova takip ediyor.
tuna buz tuttu
öte yandan, balkanlar da çetin hava şartlarıyla mücadele ediyor. yerel yetkililer, en son karadağ'da beş, hırvatistan ve arnavutluk'ta üç, makedonya'da da iki can kaybı olduğunu aktarmıştı.
ölü sayısının 19'a yükseldiği sırbistan'da, yaklaşık 50 bin kişiden haber alınamıyor. özellikle sancak bölgesindeki syenica, yeni pazar (novi pazar), prijepolye, nova varoş ve priboy belediyelerin dağlık bölgelerinde yolların çoğu halen kapalı.
son 27 yılın en soğuk kışını yaşayan bulgaristan’da da soğuk hava ve fırtına yüzünden tuna nehrinin silistre bölgesindeki kesimi tamamen donmuş, nehirde gemi trafiği durmuştu.
tuna'nın romanya yakasında sırp, ukrayna ve romanya bandıralı çok sayıda geminin buzlar arasında kaldı. tuna'nın donması yüzünden nehirde gemi trafiği tamamen durdu. mahsur kalan gemiler buzların erimesini bekliyor. tuna nehri son olarak 1985 yılında tamamen donmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar