Soma'da Facia

Soma'da 432 çocuk babasız kaldı

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'da 432 çocuğun babasız kaldığı açıklandı. Madencilerin aileleriyle ilgili tespitleri paylaşan Aile ve Sosyal Pollitikalar Bakanı Ayşenur İslam, çocukların yaş ortalamasının 10 olduğunu söyledi.

Konular: Türkiye
Psikologlar facianın çocuklarda yarattığı travmanın düzelmesinin yıllar alabileceğini belirtiyor. [EPA]

başbakan yardımcısı beşir atalay ile aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam, afet acil durum yönetim başkanlığı (afad) binasında basın toplantısı düzenledi, soma'daki facianın ardından geride kalan ailelerle ilgili tespitleri açıkladı. 

buna göre maden faciası sonrasında yaş ortalaması 10 olan, 432 çocuk babasız kaldı. bakanlığın tespitlerine göre ölen madencilerden evli olan sayısı 255, çocuğu olanların sayısıysa 217.

toplam 486 kişinin yaralandığını belirten islam, "ailelerle ilgili yakın tespit yapılıyor. her aile tekrar ziyaret ediliyor. ailelerin durumu, çocukları, çocukların eğitim seviyeleri, konutları var mı gibi detaylı bir durum tespiti yapılıyor. öncelikle talepleriniz ne olabilir şeklinde görüşleri de alınıyor" dedi.

islam başlatılan tüm yardım kampanyalarının afad bünyesinde toplanacağını belirterek, "toplanan kaynaklar da son kuruşuna kadar soma’da kaza sonrası hayatta kalanların ya da şehitlerin yakınları için kullanılacak. bunları açık olarak da ilan ediyoruz, yine açık olarak ilan edilecek" diye konuştu. 

islam şöyle devam etti:

"biz geçmişte de böyle yaptık. mesela van için yapmıştık. ikinci bir çalışma da bundan sonra ailelere gidecek bir anlamda psikolojik destek, onların hayatlarına destek olma gibi uzmanların yöneteceği çalışmalar var. bunu aile bakanlığı koordine edecek. kimi gönüllü kuruluşlar, kimi stk’lar, kimi gönüllü uzmanlar çaba içindedir nasıl katkı verebilirim diye. onlar mutlaka aile bakanlığı ile irtibat kursun ve o mekanizma içinde yer alsınlar."

islam madencilerin aileleriyle ilgili sosyal güvenlik ve emekli maaşlarıyla ilgli çalışmaların devam ettiğini belirtti, "kısa sürede miktarlar vermiyorum ama milletimizin yardımları var, diğer kurumların çalışmaları var. burada umuyoruz ciddi bir miktar olacak. geride kalanlar için kayıpları geri getiremeyiz ama geride kalanların hayatlarını daha iyi sürdürmeleri yönünde katkımız olur sadece. biz onun çabası içindeyiz" dedi.

'her türlü eylem başımızır üstünde'

aile ve sosyal politikalar bakanı basın toplantısının ardından meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. "soma'dan ayrılmak isteyen oldu mu? sorusuna ayşenur islam şu cevabı verdi:

"henüz öyle bir talep gelmedi. aileler henüz yas döneminde. bunu oturup düşünecek buna karar verecek zamanları da olmadı"

soma'daki tepkileri nasıl değerlendirdiğini sorusuna bakan islam şöyle cevap verdi:

"soma halkından gelen, bu faciayı yaşamış olan ailelerin yaptığı her türlü eylemi başımızın üstünde görüyoruz. onlar büyük bir acı yaşadılar ve her türlü infiali göstermeye hakları var. o konuda söyleyebileceğim hiçbirşey yok. ama eğer dışarıdan gelen bir tepkiyse ve üstelik getirilip soma'da yapılıyorsa bunu da yanlış buluyorum."

"ailelerden ne gibi talepler geldi?" sorusuna islam, "hiçbir talep yok. o kadar asil bir duruşları var ki o kadar temiz ve güzel bir duruşları var ki... sadece yaslarını tutuyorlar şu anda. ve biz de onlarla birlikte bu yası tutuyoruz."dedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;