Somali

Somali'de bombalı saldırı

Somali'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine hazırlık yapan Türk heyetinin de bulunduğu otelin karşısında patlama oldu. Eş Şebab, polisi hedef aldığını açıkladı. Erdoğan, "Dinimizde böyle bir şey yok" dedi.

Konular: Somali, Afrika
Patlamada kullanılan araçtan geriye kalanlar. [Reuters]

saldırı cumhurbaşkanı erdoğan etiyopya'dan somali'ye geçmeden bir gün önce gerçekleşti. başkent mogadişu'da bombalı araçla düzenlenen saldırı türk heyetinin kaldığı otelin önünde meydana geldi. türk heyetinden ölen ya da yaralanan yok. türkiye'nin mogadişu büyükelçisi ile görüşen başbakan ahmet davutoğlu, patlamada 3 somali vatandaşının öldüğünü söyledi. saldırıyı üstlenen eş şebab örgütü ise somali polisinin hedef alındığını açıkladı. 

"terörün tamamen karşısındayız"

ziyaretini iptal etmeyen cumhurbaşkanı erdoğan, addis ababa üniversitesi'nde yaptığı konuşmada saldırıya tepki gösterdi. erdoğan'ın sözleri şöyle:

"bakın bugün yine bir terör eylemi oldu. ne adına yapıyorlar? islam adına yapılıyorsa ben bir müslümanım, islam’da böyle bir şey yok. bir müslüman intihar edemez. öldürdüğü insanlar kim, onlar da müslüman. bizim dinimizde insanları git öldür, böyle bir şey yok. deaş terör örgütüne, diğer örgütlere karşı ortak mücadelenin sürdürülmesi şart. israil’in uyguladığı terör için de ortak tavır sergilenmesi şart. anti-semitizme olduğu kadar kutsal değerlere karşı tavır takınılması da şarttır. eğer bu samimi tavır takınılmazsa vicdanlarda adalet duygusu zedelenir. türkiye olarak terör karşısında tavrımız net. kimden gelirse gelsin, nereden gelirse gelsin, hangi maskenin arkasına saklanırsa saklansın biz ülke olarak terörün tamamen karşısındayız. islami terör gibi son derece yanlış bir isimlendirmeye karşıyız. kimse islam’la terörü bir arada anamaz. çünkü islam barıştır. bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir. bir insanın yaşamasına vesile olan da tüm insanlığı yaşatmış gibidir. biz türkiye olarak bunu görüyor, bütün dünyaya da uyarılarımızı yapıyor, barış çağrılarımızı bıkmadan usanmadan yapmaya devam ediyoruz."

davutoğlu: somali riskli bölge 

davos'ta bulunan başbakan ahmet davutoğlu gazetecilerin soruları üzerine saldırıyı değerlendirdi.

"somali zaten güvenlik riski yüksek bir ülke. bu tip saldırılar zaman zaman meydana geliyor" diyen davutoğlu şunları söyledi:

"bu saldırıda da üç somalili kardeşimiz ölmüş. doğrudan bizim heyetimizi hedef alıp almadığını bilmiyoruz. bu henüz araştırılıyor. türkiye’nin bu tür riskli durumlarda tavrı değişmez. aldığım bilgiye göre cumhurbaşkanımız da gitmekten vazgeçmiş değil. salt türkiye’ye dönük bir saldırı olmayabilir, bununla ilgili araştırmaları beklemek lazım."

saldırıyla ilgili dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada patlamanın otelin kontrol noktasında meydanada geldiği belirtildi. yazılı açıklama şöyle:

"somali’de meydana gelen saldırı hakkında somali büyükelçimizden alınan ilk bilgilere göre ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı girişimi olduğu, otelin kontrol noktasında patlama meydana geldiği, somali tarafında can kaybı olabileceği, türk tarafında herhangi bir can kaybı olmadığı, bir kişinin otelin kırılan camları nedeniyle hafifçe yaralanmış olabileceği, somali makamlarının güvenlik seviyesini yükselttiği öğrenilmiştir."

reuters haber ajansına bilgi veren bir görgü tanığı olay yerinde iki güvenlik görevlisinin cesedinin bulunduğu söyledi.

görgü tanıkları, başkent mogadişu'da somali parlamentosu'nun karşısında bulunan atfeya otel'e yönelik saldırının ardından parlamento binasını koruyan afrika birliği askerlerinin ateş açtığını ifade etti.

olayla ilgili soruşturma sürerken, afrika birliği askerleri otel çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

mogadişu'da temmuz 2013'te türkiye büyükelçiliği'nin önünde patlama yaşanmış ve ardından çatışma çıkmıştı. olayda bir türk polisi hayatını kaybetmişti.

erdoğan, çarşamba günü etiyopya, somali ve cibuti'yi kapsayan afrika turuna çıkmıştı. perşembe etiyopya'da görüşmeler yapan erdoğan cuma somali'de olacak.

mogadişu'da son olarak 4 ocak pazar günü bombalı araçla saldırı gerçekleşmişti. dört kişinin öldüğü patlamayı eş şebab örgütü üstlenmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;