Afrika
Somali'de seçime gölge düştü
Parlamento üyelerinin yeni devlet başkanını seçeceği oylama öncesinde rüşvet iddiaları ortaya atıldı.
Haberin Öne Çıkanları
20'den fazla aday
Rüşvet iddiaları
'Şeffaf değil'

doğu afrika ülkesi somali’de, rüşvet iddiaları başkanlık seçimine gölge düşürdü. al jazeera’nin ulaştığı bilgiye göre, yeni devlet başkanını belirleyecek olan parlamento üyelerinin bazılarına binlerce dolar rüşvet verildi.
ülkede dürüst ve adil bir seçim yapılmasına yardımcı olmaya çalışan üst düzey diplomatik kaynaklar da, son günlerde oy için parlamenterlere bazı kişiler tarafından para verildiğini doğruladı.
mogadişu’dan bildiren al jazeera muhabiri nazanine moşiri, “üst düzey diplomatik kaynakların yanı sıra birçok parlamento üyesi ve seçim komitesi üyesi kişi ile görüştüm. bu kaynaklar rüşvetin her kademede verildiğini, bazı devlet başkan adaylarının para teklif ederken bazı parlamento üyelerinin de para aldığını söyledi. burada 10 binden başlayıp 50 bin dolara kadar ulaşan rakamlardan bahsediliyor” dedi.
moşiri, “üst düzey bir siyasetçi, meclis üyelerinden yalnızca dörtte birinin dürüst ve adil şekilde oy vereceğini, geri kalanının rüşvet aldığına inandığını söyledi” diye konuştu.
'iş adamları para veriyor'
mogadişu’daki bir başka diplomatik bir kaynak da parlamento üyelerinin şu anki devlet başkanı şerif şeyh ahmed’in seçilmesi için milyonlarca dolar rüşvet aldığını söyledi.
ismini vermek istemeyen kaynak, “devlet başkanı şerif’in yeniden seçilmesi için körfez’deki kaynaklardan yaklaşık 7 milyon dolar para harcandı” dedi. kaynak, paranın somali’de iş yapan, körfez’deki arap ülkelerinden geldiğini, bazı iş adamlarının bölgedeki savaş beyleri ile ilişkisi olduğunu ve statükoyu devam ettirmek istediğini söyledi.
aynı kaynak, seçimlerin son anda saldırıya uğramasından endişe ettiklerini, statükoyu korumak isteyenler ile değişim isteyenler arasında mücadelenin sürdüğünü belirtti.
rüşvet iddiaları ile ilgili konuşmak için başbakanlık ofisinden yetkili isimlere ulaşılamadı ancak ahmed fırsat buldukça her türlü suçlamayı reddediyor.
temmuz ayında bm’nin somali izleme grubunun hazırladığı raporda, geçiş hükümetinin 2009-2010 yılları arasında aldığı her 10 dolardan yedisinin doların devletin cebine gittiğini öne sürülmüş, ahmed suçlamaları reddetmişti.
oysa seçimin somali'de sürecinin son aşaması olması ve seçimlerin siyasi yapıyı değiştirmesi umuluyordu.
ülkede 20 yıldır süregelen şiddeti, yolsuzluğu ve iç savaşı sona ermede kilometre taşı olarak görülen seçim için, yeni seçilen parlamento başkent mogadişu’daki polis akademisinde toplanacak.
devlet başkanı, 20'den fazla aday arasından gizli oy ile seçilecek.
hiçbir adayın oylamanın ilk turunda üçte ikilik çoğunluğu ve ikinci turda salt çoğunluğu sağlayamaması durumunda seçimlerde üçüncü tura gidilecek.
'şeffaflık ilkesinden uzak'
katar üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü’nden öğretim görevlisi afyane emli, al jazeera’ye yaptığı açıklamada, seçimin geleneksel eski isimlerin ve kabile üyelerinin seçtiği parlamenterler tarafından yapılacağı için keyfi bir sürece dayandığını söyledi.
emli, “başkanı seçecek parlamenterleri somali halkı seçmedi. yani teknik olarak keyfi ve yozlaşmış bir süreç söz konusu. parlamenterler de bu yozlaşmış süreçten geçerek seçilmişti. birçok şey şeffaflık ve açıklık ilkesinden uzak” dedi.
somali’de sivil savaşın başladığı 1991 yılından bu yana ülkenin tamamını kontrol eden etkin bir hükümet kurulamadı. pazartesi günkü seçimin, binlerce kişinin ölümüne ve ülkesini terk etmesine neden olan çatışmayı bitirmesi öngörülen ve bm tarafından desteklenen yol haritasının son aşaması olması bekleniyor.
uzun yıllardır yapılamayan seçimlerin yeniden düzenlenmesi, afrika birliği ile kenyalı ve etiyopyalı askeri güçlerin el kaide bağlantılı savaşçıları ülkenin birçok bölgesinden arındırması ile mümkün oldu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar