Somali'de kıtlık

Somali'nin geleceği Türkiye'de konuşuluyor

İstanbul'da iki gün sürecek konferansta bir araya gelen uluslararası temsilciler, ülkedeki yeniden yapılanma çalışmalarının desteklenmesi gerektiği konusunda hem fikir.

Konular: Türkiye, Afrika

Haberin Öne Çıkanları

İki gün sürecek

Uluslararası yardım çağrısı

Su, enerji, yol ve

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, “Somali’nin geleceği Somali’nin elindedir” dedi. [AA]

doğu afrika ülkesi somali'de, yeni bir dönem için geri sayım başladı. ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ülkeyi yeni bir gelecek bekliyor. 

türkiye'nin, bm işbirliğiyle ‘somali'nin geleceğinin hazırlanması: 2015 hedefleri-preparing somalia's future: goals for 2015' temasıyla düzenlediği '2. istanbul somali konferansı'nda geçiş dönemindeki ülkenin geleceği konuşuluyor.

ülkeyi daha iyi bir geleceğe taşıyacak yol haritasına katkı sağlamak adına 55 ülkenin üst düzey temsilcileri ve sivil toplum örgütleri bir araya geldi.

konferansa katılan liderler afrika boynuzu'nda 20 yılı aşkın süredir devam eden kaosu durdurma çabalarının global boyutta yeniden yapılanma çalışmalarıyla desteklenmesi konusunda hem fikir.

iki gün sürecek konferans boyunca su, enerji, yol ve sürdürülebilirlik konuları tartışılacak.

bm genel sekreteri ban ki moon, somali devlet başkanı şerif ahmet ve türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’ın yanı sıra ingiltere dışişleri bakanı william hague’ın katılımıyla gerçekleşecek cuma günkü oturumlarda somali’ye yapılan yardımların politik boyutu ele alınacak.

'somali'nin geleceği somali'nin elinde'

konferansın açılışında konuşan türkiye başbakan yardımcısı bekir bozdağ, “uzun yıllar süregelen iç çatışma ve istikrarsızlık döneminden sonra somali'de gerçek barış ve güvenlik için bugün önümüzde büyük fırsat var” dedi.

akdağ, başkent mogadişu’nun artık iş dünyasına açık olduğunu ve yeniden yapılanma ihtiyacı içinde olduğunu söyledi.

somali başbakanı abdiveli muhammed ali, ilk gün yaptığı konuşmada “somali’nin geleceği somali’nin elindedir” dedi.

başbakan, somali’nin uzun vadeli gelişime açık olduğunu belirterek bağışçıları somali için vakıf fonu oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu.

2015 yol haritası

konferansta ele alınacak bir diğer önemli konu da 2015 yılına kadar somali’nin yol haritasını çıkarmak.

hukukçular somalili liderlerin 20 ağustos’a kadar geçici hükümetin yerini alacak bir hükümet kurabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor.

anlaşmaya göre hukukçuların öncelikle somali’nin bölgesel  ve yönetimsel olarak bölünmüş yapısına uygun hükümet sistemi üzerinde mutabakata varmaları gerekiyor.

istanbul’daki konferans devam ederken, somali’de de afrika birliği güçleri ve islam karşıtı milisler tarafından desteklenen hükümet birlikleri ülkede en etkin islamcı militan grubu eş şebab’ı kontrol altında tutmaya çalışıyor.

uganda, burundi ve cibuti, afrika birliği altında mücadeleye destek verirken, komşu ülkeler kenya ve etiyopya da şebab’ın hüküm sürdüğü sınır bölgelerine asker gönderdi.

al jazeera muhabiri peter greste, “şimdiye kadarki en büyük problemlerden biri, çıkar sahiplerinin ülkedeki şiddet ve kontrol mekanizmasının eksikliğinden fayda sağlamaya çalışmasaydı” dedi.

greste, ‘ara bozucu’ bu kuvvetlerin kontrol edilebildiği takdirde, somali’de siyasi istikrarın gelişebileceğini söyledi.

son olarak şubat 2012’de şebab’ın lideri olarak bilinen şeyh ebu zübeyir, el kaide lideri el zevahiri’ye bağlılığını dile getirmiş ve örgüt el kaide’ye katılma kararı almıştı.

türkiye'nin çabaları

somali’de 2011 yılında yaşanan büyük kuraklık ve kıtlık döneminde türkiye siyasi, ekonomik ve insani yardım kampanyaları düzenleyerek, başkentte büyükelçilik kuran ender ülkelerden biri oldu.

başbakan erdoğan ülkeye ziyarette bulunarak, son 20 yılda afrika dışından somali’ye giden ilk lider oldu. türk hava yolları mart ayında türkiye ve somali arası seferlerini başlattı.

türk yardım ekipleri mogadişu’ya gönderildi. kimileri ailelerini de yanlarına alarak ‘dünyanın en tehlikeli şehri’ denilen bu kentte yaşamaya başladı.

erdoğan ziyareti sırasında, uluslararası toplumun somali’ye karşı olan tutumunun ‘medeniyet ve çağdaş değerler için bir test’ niteliğinde olduğunu söylemişti.

somali’de 1991 yılından bu yana ülkenin tamamını kontrol eden etkin bir hükümet kurulamadı.

1991 yılında ülkedeki farklı klan, kabile ve aşiretler arasında mücadele başladı. dönemin devlet başkanı muhammed siad barre’nin devrilmesiyle ülke iç savaşa girdi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;