Ortadoğu
Son asker de ayrıldı
Askerlerin Irak'ı 31 Aralık tarihine kadar terk edeceği açıklamasının ardından ABD büyükelçiliğini koruyanlar dışında ülkede görev yapan Amerikan askeri personeli kalmadı.
Haberin Öne Çıkanları
Son asker de ayrıldı
Iraklılar kutladı
Mezhep savaşları endişe yaratıyor

abd başkanı barack obama'nın irak'ın işgalinin sona erdiğini açıklamasının ardından ülkedeki son amerikan askerleri de sınırdan kuveyt'e geçti.
son olarak 500 abd askerini taşıyan 110 araç da irak’tan ayrıldı. böylece irak’ta neredeyse dokuz yıl süren savaşın ardından yalnızca abd büyükelçiliğini koruyan askerler kaldı.
on binlerce iraklının hayatına mal olan savaşta ayrıca 1,75 milyon iraklı da mezhep çatışmaları nedeniyle yerlerinden oldu. savaşta ölen iraklıların sayısının ise yaklaşık 114 bin olduğu sanılıyor. savaşın amerikan hazinesi maliyeti ise 800 milyar doları buldu.
abd’de şiddetin tırmandığı 2007 yılında 170 bin olan abd askerlerinin sayısı son bir yıl içinde 50 bine inmişti. bu askerler, ülkedeki güvenlik güçlerine eğitim veriyor, yetkililere güvenlik danışmanlığı yapıyor ve ‘terörle mücadele’ alanında çalışıyordu.
perşembe gününden itibaren ise ülkede abd tarafından kullanılan üslerinin sayısı ikiye inmiş, ülkede 4 binden az abd askeri kalmıştı.
irak askerlerin ülkeden ayrılışı, savaşın 20 mart 2003’te şafak vakti yapılan hava saldırısıyla başlamasının aksine oldukça gösterişsiz ve sessiz oldu.
abd'den sonrası merak konusu
askerlerin ayrılmasının ardından ülkede soru işaretleri devam ediyor. en önemli konu ise irak hükümetinin artan mezhep satışlarıyla baş edip edemeyecek olması.
birçok iraklı da ülkenin geleceği konusunda endişeli. iraklıların 2006’nın son gününde asılan saddam’ın devrilmesinin adrından yaşadıkları rahatlama kısa sürdü zira savaş beklenilenden daha uzun ve şiddetli oldu.savaşın ilerleyen yıllarında abd’nin irak’a girmesi için bahane olan kitle imha silahlarının da aslında olmadığı anlaşıldı. ülkede mezhepler arası çatışmalar da neredeyse iç savaş boyutuna ulaştı.
bazıları abd’yi geride binlerce dul ve yetimle büyük ölçüde tahrip olmuş bir ülke bıraktığı için eleştiriyor.
iraklıların bir kısmı ‘işgalci’ diye adlandırdıkları abd askerlerini kutlamalarla ülkeden gönderirken, bir kısmı ise saddam’dan kendilerini kurtardığı için minnettar olduklarını ancak savaşın çok uzun sürdüğünü söylüyor.
al jazeera muhabiri jane arraf’a göre, irak’ta sünni, şii ve kürtlerin bir arada kurduğu koalisyon hükümeti ise abd’nin irak’taki varlığının bir mirası olarak görülüyor, ancak bu koalisyon hükümetinin de zayıf bir hükümet olduğü eleştirileri yapılıyor.
son olarak koalisyon içindeki en büyük grup olan irakiye bloğu, nuri el maliki’nin otoriter ve uzlaşması zor bir lider olduğunu öne sürerek parlamentodan ayrılacağını söylemişti.
parlamento seçimlerinin üstünden iki yıl geçmesine rağmen ülkede hala bir savunma bakanı ile içişleri bakanı yok.
abd, savaşın ardından irak ile ikili ilişkileri geliştirerek ülkede sağlam bir diplomatik varlık göstermek istiyor.
abd’nin amaçlarından biri de bölgede güçlü bir askeri varlığa sahip olmaktı ancak abd’nin bu dileği, irak hükümetiyle uzlaşı sağlanamaması nedeniyle şimdilik hayata geçemedi.
abd başkanı barack obama irak başbakanı nuri el maliki geçen hafta washington’da bir araya gelerek irak’ın geleceği ile ilgili temaslarda bulundu. obama perşembe günü ise kuzey carolina eyaletindeki fort bragg üssü'nde düzenlenen törende savaşın sona erdiğini resmen ilan etmişti.
törende irak’ta hayatını kaybeden 4 bin 500 abd askeri de anılmıştı.
obama, 4 kasım 2008’deki yapılan başkanlık seçimleri öncesi kampanyasında irak savaşı'nı bitirme sözü vermişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar