Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Soruşturma komisyonu sorun oldu

Dört eski bakan hakkındaki iddialarla ilgili Meclis’te kurulan soruşturma komisyonu iktidarla muhalefet arasında tartışma yarattı. AK Parti; CHP ve MHP’nin komisyon üyeliği için bildirdiği isimlere itiraz ediyor. CHP komisyonun çalışmalarına başlaması için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

Meclis
Dört eski bakan hakkında Meclis'te kurulan soruşturma komisyonu iktidarla muhalefet arasında tartışmaya neden oldu. [AA-Arşiv]

chp grup başkanvekili akif hamzaçebi, meclis başkanlığı'na bir yazı gönderdi. chp grubu adına gönderilen yazıda, tbmm başkanı cemil çiçek'ten, "dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonunun kuruluş sürecindeki sorumluluklarını yerine getirme" çağrısında bulundu.

hamzaçebi, ak parti'nin komisyon için önerilen mhp'li üyelere itiraz ettiğini, chp ve hdp'li üyeler için de itiraz hazırlığında olduğunun medyaya yansıdığını belirtti. hamzaçebi, iktidar partisinin henüz isim bildirmemesine de tepki gösterdi: 

"akp’nin aday üyeleri tbmm başkanlığı'na bildirmemesi, işlemlerin yürütülmemesinin bir gerekçesi olamaz. aksi halde bu durumun kabulü, bir siyasi partinin iradesinin tbmm kararının üstünde olduğunun da kabulü anlamına gelecektir. muhalefet partilerinin bildirdiği aday üyelerin ad çekme işlemleri henüz genel kurul'da tamamlanmamıştır. tbmm kararlarının uygulanması tbmm başkanı'nın sorumluluğundadır. tbmm başkanı, kendi iradesini aşan bir gelişme var ise bunu siyasi parti gruplarıyla paylaşmalıdır."

hamzaçebi ak parti'nin cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle soruşturma komisyonu'nun kuruluşunu geciktirerek tbmm’nin tatile girmesine yakın bir tarihte komisyonu kurmaya yönelik bir strateji izlediğini savundu. 

4 eski bakanla ilgili süreç

17 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında adı geçen dört eski bakan hakkındaki iddialarla ilgili olarak chp ve ak parti meclis soruşturması açılması için önerge verdi. chp'nin önergesi reddedilirken komisyon, ak parti'nin önergesinin kabul edilmesiyle kuruldu.

5 mayıs’ta tbmm genel kurulu’nda yapılan görüşmede karar alınmasına rağmen soruşturma komisyonu çalışmaya başlayamadı.

chp ak parti’yi soruşturmayı engellemekle suçluyor  

chp, mhp ve bdp soruşturma komisyonunda kendilerine düşen üye sayısının üç katı kadar isim bildirdi. ancak ak parti henüz tbmm başkanlığı’na isim bildirmedi.

chp soruşturma komisyonunun çalışmalarına başlaması için tbmm başkanlığı’na ikinci kez başvurdu. 

muhalefetin bildirdiği isimlere ak parti itiraz etti

tbmm içtüzüğü'ne göre soruşturma komisyonu üyelerinin o konuda görüş belirtmemiş olması gerekiyor. ak parti, chp ve mhp’nin meclis başkanlığı’na bildirdiği isimlere bu gerekçeyle itiraz etti.

kaynak: aljazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;