IŞİD

'Sünni tutuklular öldürüldü'

Uluslararası Af Örgütü, hükümet güçleri ve Şii milislerin; Telafer, Musul ve Bakuba gibi şehirlerde gözaltında tutulan Sünnileri öldürdüklerine dair ellerinde kanıtlar olduğunu duyurdu.

Konular: Ortadoğu, Irak
Af Örgütü, Maliki'den acil soruşturma başlatmasını istedi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

"irak güçleri, 15 haziran akşamı telafer, musul ve bakuba gibi şehirlerden çekilirken intikam amaçlı olarak sünni tutukluları öldürdü."

uluslararası af örgütü'ne bu iddiayı aktaranlar, idamlardan sağ kurtulmayı başaranlar ve hayatlarını kaybedenlerin aileleri. 

iddialarını destekleyecek görüntüleri de uluslararası af örgütü'ne teslim ettiler. 

örgüt, bu görüntüleri "korkunç" olarak nitelendiriyor.

af örgütünün irak'ın kuzeyinde bulunan üst düzey kriz danışmanı donatella rovera, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “savaşın bile kuralları vardır. tutukluları öldürmek savaş suçudur.” dedi.

rovera, olayın aydınlatılması için acilen maliki hükümetinin tarafsız ve bağımsız bir soruşturma başlatması gerektiğini ifade etti.

bm: irak'ta 1000 ölü

birleşmiş milletler, irak şam islam devleti ve sünni aşiretlere mensup silahlı kişiler ile irak ordusu arasında yaşanan çatışmalarda son üç haftada binden fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu.

birleşmiş milletler insan hakları yüksek komiserliği sözcüsü rupert colville, basın toplantısında 5-22 haziran arasında irak’ın ninova, diyala ve selahaddin eyaletlerinde meydana gelen çatışmalarda en az 757 sivilin hayatını kaybettiğini, 599 sivilin ise yaralandığını söyledi.

colville, en az 318 kişinin de aynı tarihlerde bağdat’ta bomba yüklü araçlarla yapılan saldırılar neticesinde öldüğünü, 590 kişinin de yaralandığını ifade etti.

bm yetkilisi, irak güçlerinin 15 haziran'da telafer’in irak şam islam devleti (işid) ve diğer silahlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından kenti terk etmeden önce 31 tutukluyu yargılamadan öldürdüğünü vurguladı.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

örgüt, suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

işid hedefinin bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı

irak’ta bir süredir şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. ülkenin en büyük şii otoriteleri ayetullah ali sistani, ammar el hekim ve mukteda sadr, şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip olan işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak musul, tikrit ve ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak suriye ve irak’ta sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu

kaynak: al jazeera ve uluslararası af örgütü 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;