Suriye'de iç savaş

Suriye için 18 Aralık işaret edildi

ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Moskova'da Suriye ve Ukrayna'yı konuşmak için biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizi konusunda 18 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası görüşmelerin New York'ta yapılabileceğini duyurdu.

Konular: ABD, Rusya, Ortadoğu
[Fotoğraf: AFP]

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, suriye krizi konusunda 18 aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası görüşmelerin new york'ta yapılabileceğini duyurdu. lavrov, ''18 aralık'ta new york'ta bakanlar düzeyinde uluslararası bir görüşme fikrini destekliyoruz'' dedi. abd dışişleri bakanı john kerry de görüşmenin 18 aralık'ta gerçekleşebileceğini doğruladı. 

abd dışişleri bakanı john kerry'nin rusya ziyaretinde devlet başkanı putin ile de görüştü ve görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. 

kerry, salı günü moskova'ya giderken rusya'nın 18 aralık cuma günü new york'ta gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya bakış açısını bilmiyordu. kerry, putin ile yaptığı görüşmede özellikle suriye, ukrayna ve 'terörle mücadele' konularının görüşüldüğünü söyledi.

putin'e rusya'nın suriye'deki hava saldırılarında sadece işid'i değil ılımlı muhalifleri de hedef almasından washington'ın duyduğu endişeyi ilettiğini söyleyen kerry, ''putin'in bu endişeyi dikkate almasından memnunum'' dedi. 

lavrov ise, ''suriye'de terörle mücadelede çabalarımızı yoğunlaştırmaya odaklanıyoruz. işid, nusra cephesi ve diğer terörist gruplar hepimiz için ortak tehditler ve bugün biz bu kötülüğü kökünden sökmekteki kararlılığımızı tekrarladık'' diye konuştu ve alınan kararların bm güvenlik konseyi'ne taşınacağğını da belirtti:

"bu aşamada 30 ekim ve 14 kasımda viyana'da mutabık kalınan konuları birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi seviyesinde onaylanması için karar verdik. uluslararası suriye'ye destek grubu toplantısının 18 aralık'ta new york'ta bakanlar seviyesinde yapılmasını doğru bulduk. görüşme sonrası tüm üyelerin onayı ile viyana'da kabul edilen ilkeleri güvenlik konseyi kararına sunabileceğimizi ümit ediyoruz." 

18 aylık somut takvim

esed’in âkıbeti düğümünü bir türlü çözemeyen ülkeler, en son viyana’da toplanmıştı. viyana toplantısında suriye’de faaliyet gösteren silahlı muhalif grupların hangisinin terörist grup olarak adlandırılacağı ana konuydu.

viyana’da varılan “18 aylık somut takvim” çerçevesinde 1 ocak’tan itibaren rejim ile muhalifler arasında müzakereler başlatarak bir geçiş hükümeti oluşturulması öngörülmüştü.

rusya; katar, türkiye ve suudi arabistan’ın desteklediği bazı silahlı grupların terörist olarak nitelendirilmesini istiyor. ancak suudi arabistan, bu grupları riyad toplantısına davet ederek onları müzakere masasına oturacak suriyeli muhaliflerin saflarına katma niyetinde.

‘viyana değil cenevre esas alınmalı’

smdk başkanı halid hoca, riyad toplantısının hedefleriyle ilgili şunları söylemişti:

"riyad'taki hedef, tüm muhalif grupların geçiş süreciyle ilgili pozisyonlarını birleştirmek, geçiş döneminde nasıl bir suriye görmek istediğimizi konuşmak. tüm gruplar, smdk, sahadaki gruplar, ulusal koordinasyon kurulu (suriye’nin içindeki muhalif gruplardan) da davetli. stk'lar da davetli, milli figürler de var. 80-100 kişilik katılım olacak. yeni vizyonumuzu ortaya koyacağız. esed sonrası suriye konusunda büyük oranda mutabakatımız var. bundan sonra 'suriye muhalefeti farklı fraksiyonlardan oluşuyor' denmesin diye hepimiz riyad'da bir araya gelip, ortak deklarasyon yayınlayacağız"

riyad toplantısının viyana sürecine de olumlu etki edeceğini dile getiren hoca, "riyad, viyana'dan önce planlandı. viyana'da suriye ile ilgili her ülke var, suriye hariç. biz cenevre sürecini esas alıyoruz. birleşmiş milletler'in (bm) de desteklediği cenevre sürecidir. viyana, cenevre'ye geri dönmek için olumlu bir adımdır. ama kendi başına, yeni bir süreç değildir" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;