Suriye'de iç savaş
'Suriye kimyasal imhada gecikiyor'
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, rejimin elindeki kimyasal silahların imhası için imzalanan anlaşmaya sadık kalmadığını, söz verilen tarihi aşacağını söyledi.

reuters’a konuşan kimyasal silahların yasaklanması örgütü’nden (ksyö) bir kaynak, suriye rejiminin şu ana kadar elindeki kimyasal silahların sadece yüzde 11’ini elinden çıkardığını açıkladı.
bm ve ksyö’nün gözetiminde abd, rusya ve suriye arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, suriye’nin elindeki tüm kimyasal silahların mart ayına kadar ülkeden çıkarılması, haziran sonuna kadar da imha edilmesi öngörülüyor.
çıkarılan miktar 140 ton
reuters’a konuşan kaynak, bugüne kadar 1300 tonluk kimyasal silahın ülkeden çıkmasının hedeflendiğini ancak sadece 140 tonunun çıkarıldığını söyledi. kaynak sürecin böyle devam etmesi halinde, suriye’nin mart ayındaki teslimat tarihine sadık kalamayacağını söyledi.
suriye rejiminin hızlanması gerektiğini söyleyen yetkili, “dürüst olalım, önemli kimyasal maddelerin büyük çoğunluğu henüz yollanmadı. silahları 10 gün önce imha etmeye başlamamız gerekiyordu” dedi.
suriye’nin gerekçesi güvenlik
suriye rejimi ise gecikmeyi ülkedeki iç savaş ortamı ve güvenlik sorunlarına dayandırıyor. suriye devlet başkanı beşşar esed, bm’den kimyasal silahları ülkeden güvenle çıkarabilmek amacıyla en az 12 adet metal kaplamalı konteyner talebinde bulunmuştu. bm ise şam’ın süreci hızlandırması için yeteri kadar donamına sahip olduğunu açıklamıştı.
ksyö cuma günü 14 uluslararası şirketin katıldığı, suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için açılan ihaleyi finlandiya ve abd şirketlerinin kazandığını duyurdu.
kimyasal saldırı
21 ağustos’ta suriye rejiminin başkent şam’ın guta semtinde kimyasal silah kullandığı iddia edilmişti.
suriye ise abd'nin askeri müdahale tehdidi sonrası eylül ayında rusya’nın girişimiyle uluslararası topluma kimyasal silah stokunu imha etme taahhüdünde bulundu.
suriye rejimine ait yaklaşık 500 ton kimyasal silah ve malzemenin 16 tonu ocak ayının ilk haftası lazkiye limanı'ndan norveç'e ait ticari bir gemiye yüklenerek yola çıkmıştı.
ksyö verilerine göre, rejiminin elinde 700 ton kimyasal silah ve 500 ton kimyasal silah ham maddesi bulunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar