Suriye'de iç savaş

Suriye muhalefetinden koalisyona eleştiri

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi Bahra, Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Esed rejimine değinmeden IŞİD ile mücadele ettiklerini söyledi. Bahra, 'ÖSO yok sayılıyor' dedi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
SMDK Başkanı Hadi Bahra Kahire'de temaslar yürütüyor. [Fotoğraf: EPA]

ingiltere'de başkent londra'da düzenlenen suriye'nin dostları çekirdek grubu toplantısına katılan bahra, guardian gazetesine demeç verdi. bahra, koalisyon güçlerinin suriye'deki hava operasyonuna ilişkin eleştirilerde bulundu. 

“koalisyon, sorunun asıl nedeni olan esed rejimine değinmeden, sorunun sonucu olan işid ile mücadele ediyor” ifadelerini kullanan bahra, " insanlar koalisyon uçaklarının işid hedeflerini vurduğunu ancak misket bombaları ve füzeler kullanarak sivilleri hedef alan esed'in hava güçlerini görmezden geldiğinin farkında" dedi.

bahra, bm tarafından sunulan halep ateşkes planı ile ilgili olarak "belli bölgelerde sağlanacak ateşkesin rejime fayda sağlayacağını, kapsamlı ve üzerinde anlaşılan bir siyasi çözüme ihtiyaç bulunduğunu" vurguladı.

‘öso yok sayılıyor’

suriye halkının koalisyon ile esed güçleri arasında "gizli bir gündem" bulunduğuna inandığına çünkü esed'in tam yetkisini koruduğuna dikkati çeken bahra, "suriye halkını kazanmalıyız" dedi.

bahra, koalisyon güçlerinin işid'in yanı sıra nusra'yı da hedef alan saldırılar düzenlemesinin esed rejiminin işine yaradığını söyledi, koalisyonu öso ile koordineli hareket etmediği için eleştirdi.

smdk başkanı, "öso tamamen yok sayılıyor. bu da uluslararası koalisyon operasyonunu zayıflatıyor çünkü koalisyon sahada herhangi bir sonuç elde edemez. hava saldırıları aşırıcılığa karşı savaşın kazanılmasını sağlayamaz. işid'i karada yenmelisiniz ve aşırıcılığın temel nedeni ve kaynağı olan rejimle mücadele etmelisiniz" ifadelerini kullandı.

hadi el-bahra ingiltere dışişleri bakanı philip hammond'la görüşmüştü. hammond, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, esed'in suriye'nin geleceğinde rolü olamayacağını vurgulayarak, "rejim, işid'e ve diğer aşırıcılara karşı etkili bir eylemde bulunma konusunda isteksiz ve acizdir. bunun yerine rejim, ılımlı muhalefete ve sivillere karşı suriye halkının ihtiyacı olan siyasi anlaşmaya ulaşma çabalarına zarar vererek, acımasız ve ayrımcı bir kampanya yürütmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;