Suriye'de iç savaş
'Suriye politikamız savunulamaz'
ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, ülkesinin Suriye politikasını artık savunamaz hale geldiği için görevinden ayrıldığını söyledi ve Obama yönetimini tavrını değiştirmeye çağırdı.

abd’deki pbs kanalında newshour programında konuşan ford, abd'nin suriye politikasının sahadaki gelişmelerin hızına yetişecek şekilde gelişmediğini ifade etti.
ford, “devamlı olarak virajın arkasında kaldık. dolayısıyla bu politikayı kamusal olarak daha fazla savunamaz noktaya gelmiştim, böyle olduğunuzda da artık gitme zamanıdır” diyerek, görevinden mart ayında ayrılmasının gerekçesini açıkladı.
suriyeli ‘ılımlı muhaliflere’ abd'nin silah ve diğer ölümcül olmayan yardımları göndermesi gerektiğine işaret eden ford, “bunu birkaç yıl önce yapsaydık, yardımları artırsaydık, bugün el kaide ılımlı muhaliflerle rekabet eder hale gelemezdi” ifadelerini kullandı.
ford, obama yönetiminin suriye’de askeri değil siyasi çözüm aranması gerektiğine yönelik yaklaşımını da “bu bir iç savaş ve sahada dengeler zorlanana kadar siyasi müzakerelere ulaşamazsınız. sahadaki durum burada kilit konumda” sözleriyle eleştirdi.
'ilımlı muhalefete' destek suriye’de ‘radikal grupların’ sahada güçlenmesinden endişe duyan abd yönetimi, hür suriye ordusu (hso) başta olmak üzere ılımlı olarak tanımladığı muhalefete daha fazla destek verme kararı aldı. abd yönetimi yardım sözünü ocak ve şubat ayında yapılan cenevre konferansı'nda vermişti. suriye’de beşşar esed yönetimi rusya ve iran’ın yoğun desteği sayesinde üç yıldan uzun süredir devam eden yıkıcı iç savaşa rağmen ayakta kalmayı başardı. rejim karşıtı mücadelenin başlarında sahada çok etkili olan hso, ilerleyen dönemde ciddi güç kaybetmiş ve yerini el kaide’nin suriye kolu olan nusra cephesi ve islami cephe gibi diğer oluşumlar almıştı. irak şam islam devleti (işid) ise sahadaki muhalif gruplara karşı savaşıyor. işid’in suriye rejimi ile işbirliği içinde olduğuna dair güçlü iddialar söz konusu. iç savaşın gölgesinde seçim ülkedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken iç savaş şu ana kadar 162 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. merkezi londra’da bulunan suriye insan hakları gözlemevi’nin açıkladığı son rapora göre, ülkede toplam ölü sayısı 162 bini geçerken, çatışmalarda 8 bin 607’si çocuk 53 bin 978 sivil hayatını kaybetti. iç savaşa ve ülkede süren kaosa rağmen esed yönetimi 3 haziran salı günü devlet başkanlığı seçimlerini gerçekleştirdi. abd ve türkiye’nin de aralarında bulunduğu ‘suriye’nin dostları’ grubu, seçimleri parodi olarak tanımlıyor. washington yönetimi, suriye'de göstermelik seçimlerle 'zafer' arayan beşşar esed'in girişimini kabul etmediklerini duyurdu ve seçimleri 'rezalet' sözüyle nitelendirdi. kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar