Suriye'de iç savaş

Suriye tasarısına onay

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Rusya Suriye hakkında alternatif bir karar tasarısı hazırlamıştı. [Reuters]

karara göre, suriye'ye yardımları ve sahadaki durumu birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon her 30 günde bir konseye rapor edecek. bu raporlar doğrultusunda bm güvenlik konseyi kararına uyulmadığının tespit edilmesi halinde gerekli adımlar atılacak.

kararda, suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, çatışmaların derhal durdurulması, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması isteniyor.

konsey ayrıca ülkedeki el-kaide bağlantılı gruplar ve diğer tüm örgütlerin gerçekleştirdiği saldırıları kınadı ve yabancı savaşçıların suriye'yi terk etmesini istedi. muhalif grupları da bu örgütlerle aralarına 'mesafe koymaya' çağırdı.

rusya bu kez karşı çıkmadı

rusya ve çin, suriye'deki iç savaşın sürdüğü üç yıldan bu yana çözüm için güvenlik konseyi önüne gelen üç karar tasarısında da veto hakkını kullanmıştı.

moskova yönetimi geçen hafta, rejime yönelik askeri adımlar atılmasını öngören madde değişmezse son tasarıyı da veto edeceğini açıklamıştı. 

avustralya, ürdün ve lüksemburg tarafından sunulan tasarıyı 'fazla politize olmakla' eleştiren rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, bu tavrın değişmesi durumunda tasarıyla ilgili bir anlaşmaya varma imkânı olabileceğini söylemişti.

insani durum felaket boyutunda

suriye’de 136 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaş üçüncü yılını doldurmak üzereyken, ülkedeki insani durum felaket boyutuna ulaşmış durumda.

son haftalarda cenevre barış görüşmeleri ile paralel olarak şam’daki yermuk mülteci kampı ve aylardır rejimin kuşatması altında olan humus kentine insani yardım girişi sağlanmıştı.

sadece yermuk ve humus değil, ülkenin birçok yeri de kuşatma altında. birleşmiş milletler'in verdiği rakamlara göre ülkede 250 bin kişi kuşatma altında yaşıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;