Suriye'de bir günde 43 ölü | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Ortadoğu

Suriye'de bir günde 43 ölü

Doktor ve eczacıların tutuklandığı ülkede, Esad rejimi ve muhalifler arasındaki çatışmalarda kayıp sayısı artıyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

En ağır kayıp Hums'ta

Askerler öldürüldü

Doktorlara tutuklama

Çatışmalarda en ağır kayıp Hums kentinde verildi. Bölgede 24 kişi yaşamını yitirdi. [Reuters]

suriye’de, arap birliği’nin muhalifler ile hükümet arasında diyalog çağrısı yapmasından bir gün sonra ordu ve muhalifler arasındaki çatışmalarda can kaybı artarak sürdü. aktivist grup yerel koordinasyon komitesi, hums kentinde pazartesi günü 24 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. komite ayrıca, idlib kentinde muhalif göstericilere açılan ateş sonucu dört sivilin yaşamını yitirdiği açıkladı.

hama’daki çatışmalarda üç, dera’da ise bir kişi yaşamını yitirdi. britanya merkezli suriye insan hakları izleme örgütü, ayrıca 11 askerin saldırılar sonucunda yaşamını yitirdiğini aktardı.  suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların' hums kentinde faaliyet gösterdiğini ve ‘sivilleri öldürdüğünü’ iddia etti.

ülkede yabancı gazetecilerin çalışmasına büyük ölçüde izin verilmiyor. bu durum bölgeden gelen haberlerin teyit edilmesinde sorunlara neden oluyor.

doktorlara tutuklama

öte yandan uluslararası kızılhaç örgütü, ülkede son olarak 25 doktor ve eczacının kliniklerden zorla alıkonularak tutuklandığını açıkladı. örgütün açıklamasına göre isyanın başladığı günden bu yana tutuklanan doktor sayısı 250.

çatışmalarda yaralanan muhalifleri tedavi eden doktorlar güvenlik güçleri tarafından hedef alınıyor. geçtiğimiz ay insan hakları izleme örgütü, suriye ordusunun, yaralıları hastanelerden zorla çıkarttığı ve doktorlara tedavi izni vermediğini aktarmıştı.

birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay, uluslararası topluma, suriye halkını korumak için acilen bir araya gelerek karar mekanizmalarını çalıştırmaları çağrısı yapmıştı. örgütün cenevre’deki merkezinden yapılan açıklamada, mart ayından buyana devam eden gösterilerde ölenlerin sayısının 3 bine çıktığı, bunlardan 187’sinin çocuk olduğu belirtilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;