Suriye'de iç savaş

'Suriye'de çocuk olmak çok tehlikeli'

UNICEF'in açıkladığı rapora göre Suriye'de 12 yaşındaki çocuklar cephede savaşmaya ve silah kaçakçılığı yapmaya zorlanıyor. İç savaşta ölen çocuk sayısı ise en az 10 bin.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriye'deki şiddet on binlerce insanın ölümüne, milyonlarcasının ise ülkeyi terk etmesine sebep oldu. [Reuters-Arşiv]

unicef'in (birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu) raporuna göre ülkede tüm şiddetiyle devam eden iç savaştan etkilenen çocuk sayısı geçen yıla göre katlandı. suriye, çocuk olmanın en tehlikeli olduğu ülkelerden biri haline geldi.

raporda, şiddet nedeniyle çocukların öğrenmek ve oyun oynamak yerine çalışmak zorunda kaldığı, savaşmak için eğitildiği ve başıboşluğa terk edildiği belirtildi.

cephede savaşmaya ve silah kaçakçılığı yapmaya zorlanan çocukların yaşı 12’ye kadar düşüyor.

unicef’in raporunda, birleşmiş milletler (bm) verilerine göre iç savaşta en az 10 bin çocuğun öldüğü, ancak gerçek sayının daha fazla olabileceği belirtildi. 

yaklaşık 5.5 milyon çocuğun ülkedeki kötü durumdan etkilendiği belirtilen raporda, 2 milyon çocuğun psikolojik tedaviye ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

rapora göre, suriye’de kuşatma altında veya ulaşılması çok güç olan bölgelerde 5 yaşın altında yaklaşık 323 bin çocuk bulunuyor.

unicef’in açıkladığı verilere göre, suriye’de şiddet nedeniyle yerinden olan çocuk sayısı 3 milyona yaklaştı, çocuk mültecilerin sayısı ise 1.2 milyona ulaştı.

‘save the children’ (çocukları koru) kuruluşunun yayımladığı son rapora göre, suriyeli çocuklar yalnızca şiddet değil, ağır salgın hastalıklar nedeniyle de yaşamını yitiriyor.

kuruluşun “yıkıcı bir bedel: üç yıllık savaşın suriyeli çocukların sağlığına vurduğu darbe” isimli raporunda, çocukların normal şartlarda tedavi edilebilir hastalıklara yakalandıkları ancak tıbbi şartların çok kötü olması nedeniyle hastalıkların ilerlediği ve ölüm tehlikesini ortaya çıkardığı ifade ediliyor.

rapora göre ülkede imkânsızlıklar nedeniyle şu ‘korkunç’ durumlar yaşanabiliyor:

suriyeli çocuklar yeterli tıbbi müdahale şansı olmadığı için kalıcı felç geçiriyor, elektrik kesintileri nedeniyle yeni doğan bebekler kuvözlerde ölüyor, anestezi yapılamadığı için hastalar metal sopalarla bayıltılarak ameliyat ediliyor, hastalara ölüme sebebiyet verecek şekilde kan nakli yapılıyor.

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi’nin açıkladığı rakamlara göre, 15 mart 2011’deki gösterilerle başlayan ve ülkede üç yıldır süren şiddet, 140 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu.

kaynak: unicef

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;