Ortadoğu

Suriye'de eller tetikten çekilmiyor

BM'nin silahlar susunca barış gücü göndermeyi planladığı ülkede, bayrama saatler kala ordu operasyonlar yapıyor. Şam muhalifleri kapsamayan genel af çıkardı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Halep'te hava baskınları

3 bin kişilik barış gücü

Genel af kararı

BM'nin gündeme getirdiği Kurban Bayramı'nda ateşkes planı masada beklerken, ülkede çatışmalar sürüyor. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye'de bm'nin gündeme getirdiği kurban bayramı'nda ateşkes planına, taraflar uymaya niyetli görünmüyor. ordu birlikleri, halep, şam, dera ve hums'ta operasyonlarına devam ediyor. türkiye sınırındaki idlib'te de çatışmalar var.

idlib'in harem mahallesinde suriye ordusunu bölgeden püskürtmek isteyen muhalifler, makineli tüfekler, roketatarlar ve tanksavarlar kullanıyor.

muhalifler salkın kasabasında bazı noktaları kontrol altında tutarken, kaçan askerlerin bıraktığı tanklara ve mühimmata el koyuyor.

halep'te hava baskınları

suriye insan hakları gözlemevi’ne göre, halep’teki çatışmalarda bir isyancı öldü. günlerdir bombardımanın sürdüğü kentte uçakların hedefinde katergi mahallesi vardı.

başkent şam’ın harasta kasabasında ise en az iki isyancı öldü. şam’da zahira mahallesinde güvenlik güçleri aramalar yaptı, yer yer silah sesleri duyuldu. şam’ın güney doğu eteklerinde ise bir kişi bombalı saldırıda öldürüldü.

gözlemevi, doğudaki deyr ez zor eyaletinde ve güneydeki dera’da da çatışmaların sürdüğünü aktardı.

suriye insan hakları gözlemevi başkanı rami abdul rahman, afp haber ajansına yaptığı açıklamada, "ne isyancılar ne de rejim ateşkes istiyormuş gibi görünüyor. ülkede bir günde ölenlerin sayısı 100’ü aşıyor" ifadesini kullandı.

bm'den barış gücü planı

uluslararası toplum suriye'de şiddetin sona ermesi için alternatif arıyor. arap briliği ve bm suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi'nin kurban bayramı'nda ateşkes yapılması teklifine olumlu yanıt verilmesi halinde bm, ülkeye barış gücü göndermeyi tasarlıyor. bu gücün kaç kişiden oluşacağı henüz net değil. ancak kulislerde 3 bin kişilik bir güçten bahsediliyor.

şam'ı ziyaret eden ibrahimi, cumartesi günü dışişleri bakanı velid muallim ve pazar günü de devlet başkanı beşşar esed'le bir araya gelmişti.

bu yılın ilk aylarında suriye'ye bm tarafından bir gözlem ekibi gönderilmiş, ancak güvenlik konseyi ağustos ayında bölgedeki ekibi şiddet olaylarının artması üzerine heyeti tamamen çekme kararı almıştı. konsey, ülkedeki koşulların, bm gözlemcilerinin görevini yapmasına müsait olmadığını ifade etmişti.

esed genel af çıkardı

ateşkes için önce isyancıların silah bırakması gerektiğini söyleyen esed ise 19 aydır ayaklanmanın devam ettiği ülkede genel af ilan etti.  

23 ekim'den önce işlenen suçlar için genel af çıkaran esed'in bu kararı, 'terörist' olarak nitelediği silahlı muhalifleri kapsamıyor. karar; ölüm cezası yerine ömür boyu hapis, ömür boyu hapis yerine 20 yıl ağır hapis gibi maddeleri içeriyor.
 
aftan yalnızca suriye rejimine bağlı güvenlik birimlerine teslim olan suçlular faydalanabilecek, kaçaklar ise faydalanamayacak. af kararının hapisteki suçluları kapsayıp kapsamadığı ise henüz net değil.
 
'ulusal diyalog yakın'
 
iranlı bir dışişleri bakanlığı yetkiisi hüseyin emir abdullahyan, suriyeli tüm tarafların bir araya geleceği ulusal diyalog toplantısının kısa süre içinde gerçekleştirileceğini ve muhtemelen tahran’da olacağını söyledi.
 
resmi haber ajansı irna’ya göre abdullahyan, toplantıya suriye muhalefetinden hangi kesimlerin katılmayı kabul ettiğini ise söylemedi.  yetkili, “bazı muhalif gruplar talebi reddetse de onları ikna etmek için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
 
suriye’deki silahlı muhalefet, şam rejiminin yakın müttefiki iran’ın suriye sorununa müdahil olmasını istemiyor. abd ile batılı ülkeler tahran’ı esed yönetimini muhaliflere karşı savaşında desteklemekle suçluyor. tahran ise batılı ve arap ülkelerini isyancıları esed güçlerine karşı silahlandırmakla suçluyor. 
 
suriye’de, 15 mart 2011’de, rejime karşı demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre ülkede 19 ayda yaklaşık 33 bin kişi şiddetin kurbanı oldu. 'terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan suriye yönetime göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;