Ortadoğu
Suriye'de Esad'a 'Şiddeti durdur' çağrısı
Muhalif gruplar yayınladıkları ortak bildiride Devlet Başkanından 'operasyonlara son vermesini', rejim karşıtlarından 'tahriklere kapılmamalarını' istedi.
Haberin Öne Çıkanları
'Tahriklere kapılmayın'
Okullarda protesto gösterileri
BM: 2 bin 600 kişi öldü
şam'da toplanan suriyeli muhalifler yeni stratejileri konusunda uzlaşmaya vardı. toplantı sonunda yayınladıkları ortak bildiride hem devlet başkanı beşar esad'a hem de çatışmaya giren gruplara 'şiddetin azalması' çağrısında bulundu.
ülkedeki 200'den fazla muhalifin katıldığı toplantılarda suriye içindeki ve dışındaki farklı grupları bir araya getirecek stratejiler üzerinde uzlaşı sağlandığı açıklandı. islami çevrelerin de desteğinin alındığı toplantının ardından bir bildiri yayınlandı.
ulusal kooordinasyon grubu (ukg) adına açıklanan bildiride, göstericilerden tahriklere kapılmamalarını ve askerlere silahlarla karşılık vermemelerini istendi ve olası bir dış müdahalenin kabul görmeyeceği vurgulandı. bildiride, esad rejimine 'göstericilere uyguladığı askeri operasyonları durdurması' çağrısı da yapıldı.
ugk’nın diyaloğa hazır olduğu belirtilen metinde ayrıca, askeri yollarla çözüm elde edilemeyeceğinin altı çiziliyor.
öte yandan suriye'de protesto gösterileri ve çatışmalar sürüyor. muhalifler, ülkenin değişik kentlerinde düzenlenen gösterilerde askerlerin müdahalesi sonucu 11 kişinin öldüğünü açıkladı. suriye'nin güneyinde, gösterilerin ilk başladığı yer olan dera’da gece baskınlarında 50'den fazla eylemci yakalandı.
öğrenciler eylemde
protesto hareketleri pazar günü okulların açılmasıyla artış gösterdi. şam’da birçok okulda protesto gösterileri düzenlendi. bir okulda güvenlik güçleri havaya ateş açarak öğrencileri dağıtmaya çalıştı, can kaybı yaşanmadı.
başkentteki bir ilkokul da gösterilere sahne oldu. protestocular “başkan devrilmedikçe derse girmeyeceğiz” sloganları attı.
devlet başkanı beşar esad ise moskova'dan gelen rus federasyon komitesi'yle görüştü. suriye'nin ulusal haber ajansı, 'esad’ın suriye’deki isyan hareketiyle başetmek için yapıcı bir denge politikası izleyen rusya’dan görüş aldığını' belirtti.
suriye’de mart ayı ortasında başlayan ayaklanma bütün arap dünyasında düzenlenen yoğun protesto gösterileriyle eş zamanlı olarak sürüyor. 'arap baharı' olarak adlandırılan halk hareketi tunus, mısır ve libya’da hükümetlerin devrilmesine neden oldu.
suriye devlet başkanı esad’ın gösterilere askeri yöntemlerle karşılık vermesi ise ölümlere yol açtı. birleşmiş milletler raporlarına göre ülkede olayların başlangıcından bu yana 2 bin 600 kişi öldü.
Yorumlar