Ortadoğu
'Suriye'de geçiş hükümeti kurulsun'
BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi, Şam'da yaptığı açıklamada, ülkede 'gerçek bir değişime' gidilmesi çağrısında bulundu.
Konular:
Suriye
Haberin Öne Çıkanları
'Tam yetkili olmalı'
Esed'e değinmedi
Moskova'ya gidecek

bm-arap birliği suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi, ülkede geçiş hükümeti kurulmasını istedi. ibrahimi, suriye’de artık ‘gerçek bir değişime' ihtiyaç olduğunu ve söz konusu hükümetin seçimlere kadar tam yetkili olması gerektiğini söyledi.
özel temsilci perşembe günü suriye'nin başkenti şam’da gazetecilere yaptığı açıklamada, devlet başkanı beşşar esed’ın bu süreçte nasıl rol alacağına ise değinmedi.
ibrahimi bununla ilgili ayrıntı vermese de, siyasi muhalefeti temsil eden çatı örgütü suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk), esed'in dahil olduğu bir planı kabul etmeyeceğini açıkladı.
istanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen smdk sözcüsü velid bunni, "esed ailesini ya da suriye halkına zarar vermiş kimseleri kapsamayan her türlü siyasi çözüm önerisini onaylamaya hazırız" dedi. bunni, ilk şartlarının ise esed'in ülkeyi terk etmesi olduğunu söyledi.
iki ay sonra yeniden suriye'ye giden ibrahimi, pazartesi günü esed’le bir araya gelerek, suriye’deki mevcut durumu masaya yatırmış ve şiddetin son bulmasına yönelik çözüm önerilerini sunmuştu. şam'da, esed yönetiminin ‘sıcak baktığı’ muhalif gruplarla da bir araya gelen ibrahimi, cumartesi günü de temaslarda bulunmak üzere rusya’ya gidecek.
rusya'dan yalanlama
öte yandan rusya, suriye'deki şiddetin son bulmasına yönelik olarak, abd ile ortak bir plan üzerinde çalışıldığına yönelik haberleri yalanladı. planın, esed’in 2014'te görevi bırakmasını öngördüğü iddia edilmişti.

rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü alexander lukaşeviç ise böyle bir planın geçmişte gündeme gelmediğini, şu anda da tartışılmadığını söyledi. lukaşeviç, rusya’nın suriye politikasının cenevre mutabakatı'na dayandığını belirtti.
haziran ayında isviçre’nin cenevre kentinde bir ayara gelen bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ingiltere, abd, rusya, çin ve fransa ile irak, kuveyt, katar ve türkiye, suriye’de geniş tabanlı bir geçiş hükümeti kurulması konusunda uzlaşmıştı.
suriye'deki ayaklanmanın başından beri şam rejiminin yanında yer alan rusya ise bu ülkeye karşı yaptırım öngören bm güvenlik konseyi'ndeki karar tasarılarını iki kez veto etmişti. esed'i desteklemediğini savunan moskova yönetimi, suriye rejiminin değil suriye halkının geleceğini önemsediklerini vurguluyor.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik görevlisi olmak üzere 44 bini geçti.
suriye'de muhalefet esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi operasyonların 'silahlı isyancılar ülkeden temizleninceye dek' süreceğini vurguluyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar