Kafkasya
Tacikistan'da cumhurbaşkanı değişmedi
21 yıllık Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman oyların yüzde 83'ünü alarak dördüncü ve son kez seçildi, yedi yıl daha görevde kalacak.

merkezi seçim komisyonu, 61 yaşındaki imam ali rahman’ın oyların yüzde 83.1’ini alarak cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. katılım oranı yüzde 86.6 oldu.
komisyon başkanı şermuhammad şohiyen'e göre seçimler "demokrasiye uygun, özgür ve şeffaf" bir şekilde yapıldı.
seçimleri izleyen avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’ndan (agit) bir delegasyon ise, cumhurbaşkanlığı yarışının “çoğulculuk ve özgürlük” ilkelerinden yoksun olduğunu öne sürdü.
delegasyondan yapılan yazılı açıklamada, devlet medyasının seçim kampanyası boyunca rahman’ın resmi faaliyetlerine büyük yer ayırdığı ve bunun kendisine önemli bir avantaj sağladığı ifade edildi.
batılı ülkeler, adil ve demokratik olmadığı gerekçesiyle bugüne kadar tacikistan’da yapılan hiçbir seçimin sonucunu tanımadı.
son kez seçildi
yedi yıl daha görev yapacak olan rahman, anayasaya göre son kez tacikistan cumhurbaşkanı seçildi.
daha önce anayasada "cumhurbaşkanı en fazla iki kez üst üste seçilebilir" hükmü varken, rahman 2003'te yaptığı anayasa değişikliğiyle kendisi için iki dönem daha cumhurbaşkanı olmanın yolunu açmıştı.
ülkenin en büyük ikinci siyasi gücü olan islami uyanış partisi'nin ve muhalif sosyal demokrat parti’nin desteklediği aynihal babanazarova, "yeterince imza toplayamadığı" gerekçesiyle seçimde aday olamadı.
rahman’ın seçimde rakibi olan beş isim ise kendisine yakın ve güçlü olmayan rakipler olarak biliniyordu.
yoksulluk sorunu
yaklaşık sekiz milyon nüfuslu tacikistan'da halkın çoğu fakirlik içinde yaşıyor. bir milyondan fazla tacik yurt dışında çalışıyor ve ülkesindeki akrabalarına para gönderiyor. ülkenin basın özgürlüğü ve insan hakları konusundaki karnesi de zayıf.
halkın çoğu rahman'ı desteklese de tacikistan'ın ciddi güvenlik sorunları var. amerikan ordusu 2014'te komşu ülke afganistan’dan çekilecek. çekilme sonrası radikal grupların oluşturduğu tehdit artabilir.
tacikistan'da hala nüfuz sahibi olan rusya'nın ülkedeki etkinliğinin 2014’ten sonra artacağı tahmin ediliyor. rusya, abd ordusu çekildikten sonra ülkenin güvenliğini sağlayıp imtiyaz elde etme arayışında.
kaynak: ajanslar
Yorumlar