Türkiye
Tahir Elçi defnedildi
Diyarbakır'da cumartesi günü öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi öğle vaktinde toprağa verildi. Başbakan Davutoğlu, Elçi'nin vurulduktan sonra yerde yanında görülen tabancanın, şehit iki polisten ilkini öldüren tabanca olduğunu açıkladı.
diyarbakır baro başkanı tahir elçi'nin cenazesi selahaddin eyyûbi devlet hastanesi'nden ailesi, avukat arkadaşları ve yakınları tarafından alındı. cenaze kortej eşliğinde koşuyolu parkı'na götürüldü. tahir elçi, insan hakları anıtı'nın önünde yapılacak törenin ardından öğle vaktinde bağlar ilçesindeki yeniköy mezarlığı'nda toprağa verildi.
cenaze törenine yaklaşık 50 bin kişi katıldı. türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu, türkiye’nin her yerinden baro başkanlarını diyarbakır’a çağırdı. pek çok sivil toplum kuruluşu da diyarbakır’a temsilcilerini gönderdi. hdp ve chp'li vekiller de cenazedeydi.
"polisi şehit eden teröriste ait"

başbakan ahmet davutoğlu, brüksel’de yapılacak ab zirvesine gitmeden önce ankara esenboğa havalimanı’nda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. davutoğlu, cumartesi günü öldürülen diyarbakır baro başkanı tahir elçi için tekrar başsağlığı diledi.
başbakan, tahir elçi'nin vurulduktan sonra yerde yanında görülen tabancada yapılan balistik incelemeden bahsetti. davutoğlu, "ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edildi. kaçarken bu tabanca sayın elçi'nin çok yakınında tespit edildi. bu izlerin üstünden gidilip olay aydınlatılacak" dedi.
başbakan davutoğlu ayrıca, "diyarbakır'ın o tarihi sur bölgesinde hendekler kazılmamış, terör faaliyetleri yapılmamış olsaydı şu anda bu canlarımız kaybolmadığı gibi o güzelim diyarbakır'da herkes huzur içinde yaşıyor olacaktı. bütün bu olayların sorumlusu terör olaylarını tekrar başlatan bölücü terör örgütüdür ve ona karşı mücadelemiz de kararlı bir şekilde sürecek"diye konuştu.
diyarbakır baro başkanı tahir elçi ve bir grup avukat, cumartesi günü sur ilçesinde bulunan ve güvenlik güçleriyle pkk'nın gençlik yapılanması ydg-h'liler arasında çıkan çatışmada hasar gören 4 ayaklı minarede incelemelerde bulunmuştu.
baro üyeleri basın açıklaması yaptıktan hemen sonra silah sesleri duyulmuş, ardından çatışma çıkmıştı. diyarbakır baro başkanı tahir elçi de ensesinden vurularak hayatını kaybetmişti. çatışmada 2 polis de şehit olmuştu.
içişleri bakanlığı tahir elçi’nin öldürüldüğü ve iki polis memurunun şehit edildiği saldırıyla ilgili bir açıklama yayımlamıştı. saldırıların kronolojisine yer veren açıklamada, olay yerine kasten zarar verildiği ve 'sağlıklı bir inceleme yapılamadığı' ifade edilmişti.
elçi'nin ön otopsisi de tamamlanmıştı. otopsiye katılan diyarbakır baro başkan yardımcısı cihan ipek, "uzak mesafeden ateşli silah yaralanmasıyla gerçekleşen bir ölümdür" açıklamasını yapmıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar