Türkiye

Tahşiye davasındaki yetki sorununu Yargıtay çözecek

Gülen Cemaatine yakın polis ve gazetecilerin ‘kumpas kurduğu’ iddia edilen Tahşiyeciler grubu ile ilgili davanın dosyası, yetki sorununun çözülmesi için Yargıtay’a gönderildi.

Konular: Türkiye
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca operasyonda tutuklanmıştı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

40 sanıklı dava bakırköy 3. ağır ceza mahkemesi’nde görüldü. tutuklu sanığın olmadığı davaya tutuksuz sanıklar hilmi azbay, mehmet nuri turhan, mustafa kaplan ve hacı tunay yaman ile avukatları katıldı.

duruşmada davanın yargıtay’a gönderilmesine karar verildi. nedeni ise yetki sorunu oldu. dava önce kapatılan özel yetkili istanbul 14. ağır ceza mahkemesi’nde açıldı. özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından dava istanbul 4. ağır ceza mahkemesi'ne devredildi.

ancak istanbul 4. ağır ceza mahkemesi, dosyada bulunan bombaların bakırköy bölgesinde ele geçirildiği için suç yerinin bakırköy olduğunu belirtti. mahkeme, suç yeri itibariyle dava dosyasını bakırköy ağır ceza mahkemesi’ne gönderdi.

ancak dava dosyasının gittiği bakırköy 3. ağır ceza mahkemesi de ‘görevli’ olmadığı kararını verdi.

bugünkü duruşmada cumhuriyet savcısı bilgin akpınar,  kapatılan özel yetkili istanbul 14. ağır ceza mahkemesi'nden istanbul 4. ağır ceza mahkemesi'ne devredilen dava dosyasının yetkisizlik kararıyla bakırköy ağır ceza mahkemelerine gönderildiğini anlattı.

"sadece bakırköy ağır ceza mahkemelerinin yetki alanında değil, başka yerlerde de suç işlenmesi, sanıkların farklı yerlerde yakalanması, ikametlerinin farklı yerlerde bulunması, ilk usul işleminin istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından yapılması, yargılamanın istanbul 14. ağır ceza mahkemesi'nde başlaması" unsurları göz önüne alındığında mahkemelerinin yetkisiz olduğunu belirten akpınar, dosyanın yetkili ve görevli istanbul 4. ağır ceza mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

savcı akpınar, bu mahkeme ile kendi mahkemeleri arasındaki yetki uyuşmazlığının giderilmesi için dosyanın yargıtay 5. ceza dairesi'ne gönderilmesini istedi.

dosya, yargıtay'a gidecek

bakırköy 3. ağır ceza mahkemesi başkanı enes sevgi, sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü kurma, yönetme, silahlı terör örgütü üyesi olma ve silah bulundurma" suçlarından dava açıldığını hatırlattı.

muş merkezli örgütün türkiye'nin birçok ilinde faaliyetini sürdürdüğünün iddia edildiğini belirten sevgi, yetkisizlik kararının gerekçesini şöyle açıkladı:

"dosyada suç yerlerinin türkiye'nin çeşitli illeri olarak gösterildiği, sadece bakırköy yargı çevresindeki ilçeler olmayıp, istanbul yargı çevresindeki yerlerde de faaliyet gösterildiğinin iddia edildiği, sanıkların yakalanma yerlerinin istanbul yargı çevresi içinde olduğu ve türkiye'nin birçok illerinde yakalandıkları, bu sebeple suç yerlerinin değişik olup, sanıkların ikametleri ve yakalanma yerlerinin de farklı adresler olduğu, bu sebeple usulü işlemlerin başlatıldığı ve bir süre yargılamanın istanbul mahkemelerinde yapıldığı anlaşılmıştır. ilk usulü işlemin yapıldığı yer istanbul mahkemeleri olduğundan ceza muhakemesi kanunu'nca mahkememizin yetkisizliğine karar verilerek, dosyanın, istanbul 4. ağır ceza mahkemesi'ne, yetki uyuşmazlığının çözümü için de yargıtay 5. ceza dairesi başkanlığı'na gönderilmesi kararlaştırılmıştır."

iki mahkeme arasındaki uyuşmazlığı yargıtay çözecek. yargıtay hangi mahkemenin bakması gerektiğine karar verip, dosyayı o mahkemeye iletecek.

tahşiye yayınevi'nin sahibi mehmet nuri turan'ın şikayeti üzerine, istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu tarafından, "devletin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik" suçlarından 14 aralık 2014'te soruşturma başlatıldı.

yürütülen soruşturma kapsamında aralarında istanbul emniyet müdürlüğü eski terörle mücadele şube müdürü yurt atayün ve samanyolu yayın grubu başkanı hidayet karaca'nın da bulunduğu 9 kişi tutuklandı. gözaltına alınan zaman gazetesi genel yayın yönetmeni ekrem dumanlı ise gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

gülen cemaati lideri fetullah gülen hakkında ise yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;