Türkiye

Taksim projesine iptal

Taksim'de Gezi Parkı'nın yerine Topçu Kışlası'nın yapılmasının önünü açan yayalaştırma planını iptal eden mahkeme, projeyi şehircilik ilkelerine aykırı buldu.

Haberin Öne Çıkanları

Tünellere de iptal

Halk oylaması düştü

'Yeşil alan ayrılmadı'

Türkiye çapında eylemlere yol açan Gezi Parkı, iki hafta boyunca göstericilerin çadırlarına ev sahipliği yapmıştı. [AFP-Arşiv]

istanbul ve türkiye genelinde günlerce devam eden protestolara neden olan gezi parkı için idare mahkemesinin 6 haziran tarihinde nihai kararını verdiği ortaya çıktı. 'beyoğlu’nu yayalaştırma projesi' adlı uygulamanın gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, yeni bir plan tadilatı yapılıncaya kadar taksim meydanı'ndaki tüm inşaat faaliyetlerini askıya aldı. mahkemenin nihai kararına göre gezi parkı yerine topçu kışlası yapılamayacak ve halk oylamasına gidilmesine de gerek kalmadı.

karar gereğince, ismet inönü (gümüşsuyu) caddesi, sıraselviler caddesi-mete caddesindeki dalış tünelleri de iptal edildi. yapımı tamamlanan tarlabaşı ve cumhuriyet caddelerini birbirine bağlayan tünel ise karara göre kanuna uygun.

erdoğan açıklama yapmıştı

başbakan recep tayyip erdoğan, gezi parkı'nın yıkılarak yerine topçu kışlası yapılmasını da içeren plana karşı protesto gösterilerinin yapılması üzerine "mahkemenin vereceği karara uyarız" demişti. erdoğan, mahkemenin lehlerinde karar alması halinde ise halk oylamasına gidileceğini belirtmişti.

istanbul 1. idare mahkemesi'nin bilirkişi raporuna dayandırarak verdiği hükümden sonra, tarafların 30 gün içerisinde yüksek danıştay'a giderek karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

dava, türk mühendis ve mimar odaları birliği'nin (tmmob) peyzaj mimarları odası, mimarlar odası ve şehir plancıları odası tarafından açılmıştı.

başvuru yapılmadı

sit alanlarında imar planı hakkının kültür varlıklarını koruma kurulu ile tabiat varlıkları koruma kuruluna verildiğini hatırlatan mahkeme, gezi parkı'ndaki değişiklikler için ilgili kurullara herhangi bir başvuru yapılmadığını vurguladı.

plan hazırlanırken bölgede yaşayanlar ve işyeri sahiplerinin görüşlerinin alınmadığını dile getiren gerekçeli karar, planda gezi parkı'na eşdeğer bir yeşil alan ayrılmadığını da aktardı.

şehircilik ilkelerine aykırı

mahkeme kararında, "bu durumda 17 ocak 2012 tarihinde onaylanan 'beyoğlu ilçesi, taksim meydanı yayalaştırma projesine ilişkin' 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar plan ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar plan değişikliklerinde şehircilik prensiplerine, koruma kurul kararı ilkeleriyle planlama esaslarına uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır' ifadeleri yer aldı.

basın toplantısıyla duyurdular

gezi parkı eylemlerinde öne çıkan, 80'den fazla dernek ve partinin bir araya gelerek oluşturduğu taksim dayanışması, gerekçeli kararı taksim meydanı'nda çarşamba günü saat 19.00'da düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.

açıklamada "mahkeme kararında dalış tünellerine ilişkin plan kararlarının koruma ilke ve kararlarına aykırılığı, plan notlarında yer alan gezi parkı’nda topçu kışlası’nın ihyası ile ilgili hükmün çağdaş şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerine uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği sonucuna varılmıştır” denildi. 

eylemler müdahaleyle başladı

istanbul'un merkezindeki taksim meydanı'nda bulunan gezi parkı'na topçu kışlası yapılmasına karşı çıkan göstericiler, 28 mayıs sabahı parktaki bazı ağaçların kesilmesi üzerine kepçeleri durdurmuştu.
 
çadırlarını kurarak parka yerleşen eylemcileri 30 haziran sabahı biber gazı sıkarak parktan çıkaran polis, çadırları da yakmıştı. aynı günün akşamı eylemciler yeniden parka yerleşti ve cuma günü benzer bir müdahale yaşandı.
 
takvimler 31 mayıs'ı gösterdiğinde ise, gezi parkı'na gitmek isteyen yüzbinlerce gösterici polis barikatlarıyla karşılaştı. gece boyu süren çatışmalarda istanbul sokakları savaş alanına dönerken, 1 haziran cumartesi öğle saatlerinde polis gezi parkı ve taksim meydanı'ndan çekildi. eylemciler gezi parkı'na tekrar yerleşirken, gösteriler türkiye geneline yayıldı. başta istanbul, ankara ve izmir'deki çatışmalarda üç eylemci ve bir polis yaşamını yitirdi. olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı.
 
iki haftalık sürecin ardından polis önce taksim meydanı'na girdi, başbakan erdoğan'ın ankara sincan'da yaptığı mitingin ardından da 15 haziran'da gezi parkı'na biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
 
gezi parkı ve meydanda o tarihten bu yana, polis ekipleri nöbet tutuyor. 15 haziran'dan beri taksim meydanı'na birkaç kez çıkan eylemciler, polis müdahalesiyle karşılaştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;