Irak

Talabani: Sünnilere özerklik verilmeli

Irak Kürt Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Irak’ta Sünnilere kendi bölgelerinde bir çeşit özerklik gibi geniş siyasi kontrol vermenin IŞİD ile mücadele yollarından biri olacağını belirtti.

Talabani “Mantığa aykırı gözüküyor olabilir ancak Irak’ı bir arada tutmanın tek yolu Bağdat’ın elindeki gücü bırakmasından geçiyor” dedi. [Fotoğraf: Getty]

amerikan associated press haber ajansına özel bir mülakat veren kubat talabani, bağdat yönetiminin ülkedeki diğer güç merkezleriyle yetki paylaşması ve bir sünni özerk bölge oluşturulmasına izin vermesi gerektiğini belirtti.

talabani “mantığa aykırı gözüküyor olabilir ancak irak’ı bir arada tutmanın tek yolu bağdat’ın elindeki gücü bırakmasından geçiyor” dedi.

talabani aklında sünniler için bir tür özerk hükümetin oluşturulmasının olup olmadığına dair soruya ise “evet kesinlikle var” yanıtını verdi.

irak’ta işid’in 10 haziran’da musul ve ülkenin diğer geniş kesimlerini ele geçirmesinin ardından kaos büyürken, eski başbakan nuri maliki döneminde ayrımcı ve mezhepçi politikalara tepki gösteren kürtler ve sünnilerin talepleri daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

başbakan haydar ibadi’nin olumlu ve yapıcı mesajlarına rağmen iraklı sünniler kendilerine karşı ayrımcılığın halen sürdüğü ve bu konuda somut adımların atılmadığı görüşünde.

sünnilerin talepleri

sünniler ülke yönetiminde kendilerinin oyuna dahil edilmesinin yanı sıra, şii grupların saldırılarının ve irak hükümetinin sünni bölgelerde demografik yapıyı değiştirmeye yönelik faaliyetlerinin son bulmasını istiyor.

maliki yönetimine aynı şekilde büyük tepki gösteren kürtler de, işid tehlikesinin geçmesinin ardından ‘bağımsızlık’ girişimini yeniden hayata geçirmeyi planlıyor.
bağdat yönetimi işid ile mücadelede kürtler ve sünnilerden destek bekliyor.

kısa bir süre önce bağdat ve erbil arasında varılan petrol ve bütçe anlaşması, kürtlerin işid ile mücadelede bağdat’a destek vermesi ihtimalini güçlendiriyor.

ancak sünniler bu konuda harekete geçmek için bağdat yönetiminin ayrımcılığı sonlandırmaya yönelik somut adımlar atmasını bekliyor.

kaynak: al jazeera ve ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;