İş kazaları
Tam 2 gündür su altındalar
Ermenek'teki kömür ocağını su basalı 48 saat oldu. Su tahliyesi çalışmaları da 20 saati aştı. Ancak Enerji Bakanı suyun tahliyesiyle madende göçükler olduğunu, 18 işçi ile ilgili umutların azaldığını söyledi.
istanbul büyükşehir belediyesi afet koordinasyon merkezi’nin (akom) karaman’a gönderdiği 'ahtapot' adlı su tahliye aracı, arama kurtarma çalışmalarına çarşamba 17.00 sıralarında başladı. çok sayıda hortumu ve güçlü motoruyla su tahliye eden aracın madendeki çalışmalara hız katması bekleniyordu.
ancak uzmanlar, madenin içindeki yaklaşık 12 bin ton suyu boşaltmasının 24 saat alabileceğini belirtiyor. ayrıca 'ahtapot', boruları çamurla tıkandığında ya da motoru hararet yaptığında çalışmaya ara vermek zorunda kalıyor. bu anlarda da madene tekrar su dolmaya başlıyor. dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen ahtapot, 60 metre derinlikten su çekebiliyor ve 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor.
'umudumuz azaldı'
karaman'ın ermenek ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan göçüğün ardından tonlarca suyun bastığı madende mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarını bölgede takip eden hükümet yetkilileri sabah saatlerinde basının karşısına çıkarak son durumu özetledi.
enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız şunları söyledi:
"su tahliyesinde herhangi bir sıkıntımız olmadı ama suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun ve bozulan tahkimatın geldiğini gördük. suyu boşalıyoruz, yaklaşık yatayda 16 metreye kadar su boşaltıldı ancak boşalttığımız yerlerde bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştu. bu bizim için hem suyu tahliye etmek hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir."
350 metre aşağıdalar

ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu güneyyurt beldesi ile pamuklu köyü arasında bulunan has şekerler madencilik ltd. şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 ekim salı günü saat 12.15'te meydana geldi.
sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi.
mahsur kalan işçiler
maden ocağındaki 18 işçinin isimleri şöyle:
osman çoksöyler, hüsnü çolak, ali haznedar, kerim haznedar, mehmet tokat, hüseyin çolak, isa gözbaşı, bahri üzer, kamil yaman, tezcan gökçe, uğur ilhan, hüseyin gültekin, ismail gürses, mehmet baha, mehmet özcan, hasan tuncer, recep çiloğlu ve ömer cansu.
iki yıl önce de su sızıntısı yaşandı
işçilerin mahsur kaldığı madende iki yıl önce de bir su sızıntısı yaşandığı, işçilerin durumu fark ettiği öğrenildi. 2012'deki olayda, madene dolan su pompalarla boşaltıldı ve ardından sızıntı tamir edildi.
üretime ara verdi, 15 gün önce açıldı
torba yasa ile yürürlüğe giren ve maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından has şekerler madencilik ltd. şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. ilçedeki dokuz maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçi çalışıyor. has şekerler madencilik'te toplam işçi sayısı 350. torba yasadan sonra işçi sayısı ve çalışma kapasitesi azaltıldı.
çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından 19-20 haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandı ancak kapatılmasına gerek görülmedi.
kaynak: al jazeera, dha, aa
Yorumlar