Türkiye
'Tam gün' yasası onaylandı
Cumhurbaşkanı Gül’ün onayladığı yasaya göre profesör ve doçentler mesaileri dışında özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. GATA'da sözleşmeli akademisyen görev yapabilecek. İlaçların internette satışı yapılamayacak.
Haberin Öne Çıkanları
Nöbet ücretleri artacak
Ebelik için lisans mezuniyeti
Sünneti hekimler yapacak

kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen ve sağlık alanında birçok düzenleme içeren yasa cumhurbaşkanının onayından geçti.
yasaya göre, tüm sağlık personeli acil durumlarda mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek.
sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla verilecek.
profesör ve doçentlere özel sektör izni
profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50'sini geçmemek üzere ve geliri de üniversiteye kaydedilmek şartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek.
yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. bu kişilere, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretinin on katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilecek.
çalışacak profesör ve doçentler idari görevler üstlenemeyecek.
gata’ya sözleşmeli akademisyen
gülhane askeri tıp akademisi de sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırabilecek.
sözleşmeler, gata akademi kurulu'nun teklifi ve genelkurmay başkanlığı'nın onayı ile yapılacak.
hastane yöneticilerini bakan atayacak
kanunla, kamu hastaneleri birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmelerinin kimler tarafından yapılacağı yeniden belirleniyor.
buna göre, genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisinin sözleşmeleri bakan tarafından yapılacak. başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman personel ve büro görevlilerinin sözleşmeleri kurum başkanı tarafından yapılacak.
ebe olmak için eğitim şartı
ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarılacak. buna göre, üniversitelerin ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler ile öğrenimlerini yurtdışında ebelik ile ilgili okulda tamamlayarak denklikleri onaylananlara ebe unvanı verilecek.
ayrıca hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" getirilecek.
hemşire ve ebe yardımcısı, hemşire ve ebe nezaretinde yardımcı olarak, sağlık bakım teknisyeni ise en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışacak.
bu kişiler, hastaların günlük yaşam aktivitelerine, beslenme programının uygulanmasına, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olacak ve refakat edecek.
bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşirelik, hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmeyecek.
sünnetçilere bir yıl süre
sünnet ameliyatını sadece hekimler yapacak.
halihâzırda sünnetçilik yapanlar, 31 aralık 2014'e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek.
internette ilaç satışı yasak
ilaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamayacak. eczaneler adına internet sitesi açılamayacak.
yeni yasa, reçete toplayarak haksız kazanç elde eden eczacılar ile hastanelerde hastaların reçetelerini alarak ilaç temin etmeye çalışan kişilere 5 bin tl'den 50 bin tl'ye kadar para cezası getiriyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar