Mısır'da darbe dönemi

Taraftarlar da muhalifler de memnun

Mısır'da resmi makamlar seçime katılım oranını yüzde 44.4 olarak açıkladı. Muhalif Arap Hak ve Özgürlükler Gözlemevi ise, katılım oranının yüzde 12 olduğunda ısrarlı. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'ına göre ise katılım yüzde 10'da kaldı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Sisi taraftarları kutlama yaptı

Muhalifler: Katılım düşük

Medya büyük çaba sarfetti

Sisi destekçileri Tahrir Meydanı'ndaydı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

resmi kaynaklara göre katılım oranının yüzde 44.4 olduğu seçimlerde oyların yüzde 96.7’sini alarak kazanan eski savunma bakanının taraftarları dans ve havai fişekler eşliğinde kutlamalar yaptı. sisi’nin posterlerini taşıyan kalabalık geç saatlere kadar meydanda kaldı.

seçimin ilk iki gününde katılım oranının zayıf kalması nedeniyle seçim kurulu oy verme işlemini bir gün daha uzatmıştı.

'gerçek oran düşük'

arap hak ve özgürlükler gözlemevi ise, katılım oranının yüzde 12 olduğunu açıkladı. gözlemevi, seçimler sırasında birçok usulsüzlüğün yapıldığını da rapor etti.

3 temmuz 2013’teki darbenin ardından oluşturulan darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak, seçimdeki katılım oranının yüzde 10’u aşmadığını iddia ederek, etkin boykotlarından dolayı mısır halkına teşekkür etti.  

darbe karşıtları açıklamalarında ‘yol haritası sahipleri’ diye nitelediği kesimlerin ‘boş seçim merkezleri’ savaşında yenilgiye uğradığını ve bu durumun yansımalarının önümüzdeki dönemde görüleceğini ifade etti.

darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak, darbecilerin mısır halkının mesajını alması ve yenilgilerini itiraf etmesi gerektiğini de vurguladı.

'put ilaha dönüşmeden kırıldı'

darbe karşıtı bazı gençlik grupları bir araya gelerek ‘put ilaha dönüşmeden kırıldı’ adıyla ortak bir açıklama yaptı. gruplar, ortak bildiride sisi’nin cumhurbaşkanlığını ‘yeni mübarek rejimi’ olarak niteledi. muhalifler seçimlerdeki katılım oranının düşük olmasından dolayı darbecilerin büyük şok yaşadığını da ifade etti.

'demokrasinin güçlendiğine dair işaret yok'

human rigths watch ise, seçimlerin siyasi baskı altında yapıldığını ifade ederek, ‘yol haritasının ikinci aşaması, demokrasinin güçlendiğine dair hiç bir işaret vermemiştir’ dedi.

seçimleri takip eden uluslararası gözlemcilerden eric porland, seçimlerin neden uzatıldığını anlamadıklarını ama gerekli olmadığına inandıklarını söyledi. porland bu kararın diğer birçok uygulamayla birlikte seçimin güvenilirliğine gölge düşürdüğünü ifade etti.

'usulsüzlük yapıldı'

cumhurbaşkanlığı seçiminde abdulfettah sisi ile yarışan nasırcı aday hamdin sabbahi’nin ekibi seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etti.

kurucu lideri gösteri yasasına muhalefet etmekten mahkum olan 6 nisan hareketi de seçimlerin üçüncü güne uzatılmasını kınadı ve bunun demokratik olmayan seçimlerin bir göstergesi olduğunu söyledi.

basın büyük çaba sarfetti

mısır seçimleri sırasında resmi kurumlar ve medya katılım oranının yüksek olması için büyük çaba sarf etti. özellikle mısır televizyonları halkı oy kullanma yönünde teşvik edici yayınlar yaptı. yayınlarda oy kullanmayanlar için konulan para cezaları sık sık hatırlatılarak katılım oranının yüksek olması çabası içerisine giren televizyonlar katılımların nispeten yüksek olduğu seçim merkezlerinde canlı yayınlar yaptı.

seçimlerlerde katılımın yüksek olması için gazetecilerin yanında sanatçılar da teşvik edici konuşmalar yaptı. bazı programlara telefonla bağlanan izleyicilerle programcılar arasında sert tartışmalar yaşandı.

mısır insan hakları birliği başkanı kıpti necib cebrail, mısır televizyonunda katıldığı bir programda, medyanın seçimlerdeki katılım oranını fazla göstermeye çabaladığını ve halkı yanılttığını dile getirdi.

cebrail birçok görüntüde sandık başında sadece bir, iki kişinin olmasına rağmen mısır'ın bunu yoğun katılım olarak sunmaya çalıştığını ifade ederek tepkisini ortaya koydu.

gazeteler nasıl gördü?

mısır gazetelerinin ana gündemi seçimlerdeki katılım oranının düşüklüğü idi. masri el-yevm gazetesi ‘devlet oy arıyor’ manşetini attı. vatan gazetesi, yüksek seçim kurulu’nu eleştirerek ‘yüksek karıştırma kurulu’ başlığını kullandı. liberal eğilimli şuruk gazetesi ‘son anlarda seçmen toplamak için yoğun gayretler’ başlığıyla seçimi yorumladı. darbeye destek veren gazetelerden yevm sabi gazetesi ‘katılım oranı yüzde 30-40 arası’ manşetini attı.

vefd gazetesi ise ‘mısır sevgisi destanı’ başlığı attı.

borsa değer kaybetti

seçimlerin üçüncü güne uzatılmasının ardından mısır borsası değer kaybetti. uzmanlar değer kaybının sebebini yabancı yatırımcıların ellerindeki senetleri satması olarak açıkladı.

mısır'da geçtiğimiz yıl 3 temmuz'da yapılan darbeyle muhammed mursi devrildi ve sisi liderliğindeki darbe rejimi işbaşına geldi.

darbeyi protesto eden gösterilere güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

darbe sonrasında ülkedeki siyasi ve ekonomik kaos daha da büyürken, binlerce darbe karşıtı tutuklandı ve yüzlercesi idam cezasına mahkum edildi.

eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, hakkında açılan davalarda 'casusluk', 'şiddete teşvik' ve 'hapisten kaçma' gibi suçlamalarla yargılanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;