Tarım
Tarım kayıt altına alınacak
Türkiye nihayet tarımsal istatistik sorununu çözmeye başlıyor. Tarım Bakanlığı, arazide çalışan personeline 10 bin tablet bilgisayar dağıtarak, tarımsal ve hayvansal envanter çıkaracak.
gıda tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, tarımsal üretim kayıt sistemi'yle (tükas) tarımsal ve hayvansal verileri tabletler üzerinden alacaklarını, bunların yüzde 100 güvenilir veriler olduğunu belirterek, çiftçilerin sorunlarını tabletler üzerinden anında iletebileceğini bildirdi.
eker, önümüzdeki günlerde hizmete açılacak tarım sayım merkezinde incelemelerde bulundu. buradaki konuşmasında, deneme aşamasındaki tükas'ın hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini belirten eker, kalkınma bakanlığı'yla ortaklaşa yürütülen tablet uygulamasıyla tüm türkiye'de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini, ayrıca hayvan ve parsel sayıları ile bitki çeşitliliği gibi birçok veriye de anlık olarak ulaşabileceklerini ifade etti.
10 bin tablet dağıtıldı
programla targel personelinin köylerde daha verimli çalışacağını dile getiren eker, 10 bin targel (tarımsal yayımı geliştirme projesi) personeline tablet dağıtıklarını bildirdi.
eker, "tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak. biz de böylece doğru bilgiye anında ulaşabileceğiz. bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz" ifadelerini kullandı.
çiftçiye rehber olacak
tarımsal verilerde yüzde 100 güvenilir data kullandıklarını vurgulayan eker, sistemin geçici olmayacağına dikkati çekti. targel personelini ilk defa 2006 yılında görevlendirdiklerini belirten eker, "teknik personelin il merkezinde oturmasını istemedik. çalışanlarımızın bire bir çiftçilerimize rehberlik etmesini istedik. tablet uygulamasıyla, mühendis arkadaşımız arazide çalışırken çiftçimizin kendisine aktardığı sorunu internet portalı üzerinden aynı anda biz de öğrenebileceğiz. böylece çiftçinin sorunlarına daha hızlı çözümler üretebileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
kelebekler de kayda alınacak
eker, veri aktarım sürecinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmadığını öğrenmek için deneme aşamasında olduklarını, uzman personele tabletlerini dağıttıklarını ve iki hafta içerisinde büyükbaş hayvan varlığının yaklaşık 1/6'sının da kaydedildiğini bildirdi. bu sistemle tarımsal ve hayvansal verilerin yanında türkiye'nin biyoçeşitliliğinin de kayıt altına alınacağını anlatan eker, çalışanların arazide gördüğü bir kelebek, arı veya kuş türlerinin fotoğrafını anında merkeze aktarabileceğini, bu türlerin görülme tarihinin bilinmesiyle gelecekte iklim değişikliği çalışmalarında da bu verilerin büyük yardımının olacağını vurguladı.
genel tarım sayımı
tarımla teknolojiyi bir araya getirecek uygulamayla elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını anında merkeze iletebilecek. böylece bakanlık yüzde 100 güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşıp tüm türkiye'nin tarımsal ve hayvansal envanterini de çıkarmış olacak. genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için hayata geçirilecek sistemin denemelerine başlanırken, sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve targel personeli, çiftçi kayıt sistemi (çks) ve coğrafi bilgi sistemi (cbs) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar