Soma'da Facia

Taşeron düzenlemesi Meclis'te

Madenlerde taşeron sistemine son veren düzenleme Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı maden işçilerine erken emeklilik, 6 ay ikramiye, haftalık 36 saatten fazla çalışmama hakkı getiriyor. Tasarının Meclis kapanmadan yasalaşması planlanıyor.

aa madenci promo
Soma'daki madeni işleten şirket faciaya neden olan kazanın nedenini tespit edemediklerini açıklamıştı. [AA]

meclis başkanlığı'na sunulan düzenleme 61 maddelik düzenleme sadece madenlerde değil diğer işkollarındaki taşeron sistemiyle ilgili yenilikler de içeriyor. buna göre taşeron işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak sosyal haklar, aynı işi yapan kadrolu işçilerinkinden az olamayacak. taşeron firmanın gerekli tedbirleri alıp almadığını asıl işveren denetleyecek. 

yeraltında çalışan işçilere zorunlu nedenler haricinde zorunlu çalışma yaptırılamayacak.

30 veya daha fazla işçinin çalıştığı işyerinde, yeraltında çalışan işçinin iş sözleşmesi, işçinin kıdem süresine bakılmaksızın işverence ancak geçerli bir sebebe dayandırılarak feshedilebilecek.

madenlerde yeraltında çalışanlar için çalışma süresi, haftalık 36 saatten fazla olamayacak. günlük çalışma süresi 8 saatten 6 saate indirilecek.

madenlerde yeraltında çalışan işçilerin izin süreleri dört gün artırılacak. yeraltında çalışan ve beş yıldan daha az kıdeme sahip olan işçinin iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesiyle daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

madenlerde çalışanlar için emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

bütün maden ocakları gözden geçirilecek. robot, yaşam odaları gibi tüm teknolojik gelişmeler zorunlu hale getirilecek. yeni güvenlik tedbirlerine uymadığı tespit edilen madenler kapatılacak, açılmayacak.

düzenleme meclis tatile girmeden yasalaşacak.

yasal hazırlık kazadan sonra başladı

hükümet soma'daki maden kazasından sonra hayatını kaybeden madencilerin aileleri ile madende çalışan diğer işçiler için bir dizi konuda yasal hazırlık başlattı.

kazadan sonra madende çalışma durduruldu. madenciler de hükümet ve muhalefet partileriyle görüşerek, çalışma koşullarının düzeltilmesi konusunda yasal düzenleme talebini dile getirdi.

13 mayıs'ta manisa'nın soma ilçesindeki soma a.ş'ye ait maden ocağında meydana gelen kaza sonucunda 301 madenci hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;