Suriye'de iç savaş
Tekerlekli sandalyede son nefes
Suriye'de Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Halep'te insani dram devam ediyor. Sabah Halabi, hastalanınca eşi onu alıp sokaklarda doktor bulmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Yaşlı kadın son nefesini sokağın ortasında tekerlekli sandalyede verdi.
suriye'de esed rejiminin kuşatmasındaki doğu halep'te çatışmalar da insani dram da devam ediyor. bombardıman kentteki hemen tüm hastaneleri yok etti. hasta ve yaralı sivillerin sağlık hizmeti bulması neredeyse imkânsız.
sabah ve ebu muhammed halebi iki yaşlı çift. hayatlarını halep’te geçirdiler. 7 çocukları vardı. ancak, savaştan sonra hiçbirinden haber alamıyorlar.
yaşlı kadın hastalanınca eşi, onu alıp doktor bulmak için yollara düştü.
ancak, doktor bulamadan, yaşlı kadın son nefesini tekerlekli sandalyede verdi.

bölünmüş kent: halep
suriye’deki iç savaşın kaderini değiştirme potansiyeline sahip kent halep, rejim ile muhalifler arasında bölünmüş durumda.
2012’den geçen günlere kadar kentin batı semtleri rejimin, doğu semtleri ise muhaliflerin elindeydi. rejim temmuz ayından bu yana doğu semtleri kuşatma altında tutuyor ve insan yardımların oraya girişini engelliyordu.
iran yanlısı şii milisler tarafından desteklenen rejim, halep’i tamamen almak istiyor. bunun için yoğun bombardıman altında tuttuğu doğu halep’e yönelik 28 kasım’da büyük bir kara saldırısı başlattı ve muhaliflerin elindeki birçok semti ele geçirdi.
o tarihten bu yana muhalifler doğu halep’in kuzey kısmını tamamen kaybetti ve toplamda ellerindeki toprakların 3’te ikisini rejime kaptırdı.
rejimin ilerleyişinden önce yaklaşık 300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen kuşatılmış bölgelerden sivil kaçışları yaşandı. bazı rakamlara göre en az 80 bin sivil göç etti.
kaynak: aa ve al jazeera
Yorumlar