Kürt sorunu
'Teröre' çözüm yolu arayışı
Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'yla görüşmesinde kendisine bir çözüm paketi gelmediğini ancak somut adımları ana muhalefet partisiyle birlikte atabileceklerini söyledi.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
Bir saat sürdü
'Çıkmaza girebilir'
'Öneri tartışmaya açık'

türkiye'de, ana muhalefet partisi chp, ‘terör’ sorununun çözümüne ilişkin hazırladığı önerilerini sunmak için ilk olarak iktidardaki akp'nin kapısını çaldı. anamuhalefet lideri kemal kılıçdaroğlu, başbakan recep tayyip erdoğan’a, türkiye’nin güneydoğusundaki şiddetin bitirilmesine yönelik çözüm paketini sundu.
saat 15.00 itibariyle başlayan ve bir saat süren görüşmede, kılıçdaroğlu’na chp genel başkan yardımcıları sezgin tanrıkulu ve faruk loğoğlu ile grup başkanvekili akif hamzaçebi eşlik etti. muhalefet, konunun çözümüyle ilgili atılacak adımların, tbmm içinde kurulacak bir komisyon ile buna dışarıdan destek verecek bir başka komisyon aracılığıyla belirlenmesini istedi.
erdoğan: öneri paketi gelmedi
başbakan erdoğan, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile ana muhalefet partisinin ‘terör’ sorununun çözümüne ilişkin hazırladığı önerilerle ilgili yaptığı görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu.
erdoğan atv'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, chp'nin kendilerine bir öneri paketiyle gelmediğini kaydederek, kılıçdaroğlu'nun uzlaşma komisyonu önerisinin mhp'nin müzakereyi reddetmesi nedeniyle baştan çöktüğünü söyledi.
erdoğan, "biz şu anda ana muhalefet iktidar birlikte çalışmaya başlasak diğer muhalefet nasıl işin yanlış noktasında olduğunu görecek. ben baştan beri söylüyorum benim ön yargım ön kabulüm yok. somut adımları birlikte atalım" ifadesini kullandı.
zirvenin ardından chp'den de konuyla ilgili açıklama geldi. genel başkan yardımcısı loğoğlu, parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, "görüşme olumlu geçti" dedi. dört partinin katılımıyla oluşacak komisyonun önemine değinen loğoğlu, kılıçdaroğlu'nun başbakan erdoğan'a uludere birlikte gitme önerisinde bulunduğunu ifade etti.
akp'nin tavrının olumlu olduğunu söyleyen loloğlu, "bizim hazırladığımız önerinin başlığı değişmez değil. diğer partilerin önerilerinin hepsi tartışılabilir. önemli olan meclis çatısı altında komisyon oluşturmak" dedi.
'mhp ikna edilmeli'
akp genel başkan yardımcısı ömer çelik, chp'nin önerisini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. söz konusu sorunla ilgili bütün grupların görüşlerini almayı önemsediklerini söyleyen çelik, "başbakan erdoğan, daha önce defalarca kez bunun milli bir sorun olduğunu belirtti" diye konuştu.
chp'nin sunduğu önerinin bir 'çıkmaz' yarattığını söyleyen çelik, "önerinin hayata geçmesi için meclisteki tüm partilerin desteği şart. bu yüzden chp'nin mhp ve bdp'yi de ikna etmesi gerekiyor" diye konuştu.
mutabakat sağlanamadığı takdirde ikinci bir çözüme gidilebileceğini söyleyen çelik, "akp ve chp'nin üyelerinden oluşturduğu meclis dışı bir heyet de çözüm olabilir" diye ekledi.
çelik, chp liderinin, erdoğan'la birlikte uludere'ye gitmesinin sözkonusu olmadığını da sözlerine ekledi.
bahçeli: müzakere olmayacak
mhp genel başkanı devlet bahçeli ise, erdoğan- kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra bir yazılı açıklama yaptı. partisinin chp ile kesinlikle müzakereye girmeyeceğini söyleyen bahçeli, "chp’nin yanlış tespit içine girdiği tehlikeli ve tereddütlü teşhis karmaşası, bölücü terör yerine sözde kürt sorununun tekrar ön plana geçmesine neden olmuştur. özellikle ana muhalefet partisinin pkk’nın ve imralı canisinin taleplerine sözcülük yapması kendi geçmişini inkardan başka hiçbir anlama gelmemiştir" ifadesini kullandı.
kürt sorununun konuşulmasından 'acilen vazgeçilmesi gerektiğini' söyleyen bahçeli, "emperyalist mirastan tevarüs edilen yapay, asılsız ve suyu yokuşa akıtmaktan başka hiçbir işe yaramayan tehditlerle dolu sözde kürt sorununu konuşmaktan acilen vazgeçilmelidir. bilinmelidir ki, kürt kökenli kardeşlerimiz sorun değil, türk milletinin şerefli ve onurlu mensuplarıdır" şeklinde konuştu.
chp ısrarlı
chp geçen yıl 12 haziran'da yapılan genel seçimlerden bu yana kürt sorununun çözümü için faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için hakikatler komisyonu kurulması, doğu ve güneydoğuda devlet yatırımlarının artırılması, seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi ve diyarbakır cezaevi'nin barış müzesine dönüştürülmesi gibi öneriler gündeme getirmişti.

başbakan erdoğan ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada siyasi rakibinden gelecek öneriye karşı bir önyargısını olmadığını ve chp’nin önerilerini değerlendireceklerini söylemişti.
bdp önemsiyor
öte yandan bdp de girişimin önemsenmesi gerektiğini düşünüyor. bdp genel başkan selahattin demirtaş, "chp gibi takrir-i sükûn yasaları çıkarmış ve kürt sorunu'nun ortaya çıkmasında çok önemli sorumluluğu ve rolü olan bir partinin bugün çözüm için bir formül arayışına giriyor olması önemsenmelidir" ifadesini kullandı.
bdp, chp’nin masaya koyduğu teklifleri değerlendirdikten sonra tavrını ortaya koyacak.
mhp kapıyı kapattı
ana muhalefetin bu girişimine olumsuz yaklaşan taraf ise mhp oldu. mhp genel başkan devlet bahçeli, chp'nin yaklaşım ve önerilerinin, pkk’yla aynı çizgide olduğunu belirterek, "yeni chp bölücülüğün sığ sularında demir atmış, burada teröristlere filika ve can simidi imal etmeye yönelmiştir" dedi.
mhp, kürt sorunu'yla ilgili olarak mecliste kurulması gündemde olan komisyona da katılmayacak.
kaynak: ajanslar
Yorumlar