Türkiye

Topbaş davaya katılmazsa zorla getirilecek

Metrobüs alımlarında belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir sonraki duruşmaya da gitmezse hakkında 'zorla getirilme' kararı verilecek.

Konular: Türkiye
İstanbul'da metrobüsler kent içi trafiğini rahatlatmak amacıyla 2009'da hizmete girmişti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

istanbul büyükşehir belediye başkanı kadir topbaş ile 19 kişinin, 'iett'ye metrobüs alımlarında belediyeyi zarara uğrattığı' iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi.

görevi kötüye kullanmakla suçlanan topbaş, istanbul 15. asliye ceza mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılmadı. duruşmada, topbaş'ın avukatı fahri biçer, müvekkilinin mazeret dilekçesini mahkemeye sundu.

"mahkeme kötü bir yer mi?"

davaya bakan hâkim, avukat biçer'e, "müvekkiliniz neden duruşmalara gelmiyor? biz kötü insanlar mıyız? mahkeme kötü bir yer mi? kılık kıyafetimiz de yerinde. niye gelmiyor ki mahkemeye?" diye sordu.

avukat biçer ise müvekkilinin istanbul büyükşehir belediye başkanı olduğunu, mahkeme tarafından verilecek ara bir tarihte müvekkilini getirip dinletebileceğini söyledi. biçer'in sözleri üzerine, hâkim "insanlar arasında ayrım yapmıyoruz" dedi.

tekrar söz alan avukat biçer de "müvekkilim hakkında açılan onlarca dava var. bütün duruşmalara katılıyor" diye konuştu. hâkim de durumu anladığını fakat kadir topbaş'a geçen oturumda duruşma gününü bildiren davetiye çıkarıldığını, ancak hazır olmadığını ifade etti.

mahkeme, topbaş'ın mazeretini kabul etti ancak bir sonraki duruşma için davetiye çıkarılmasına, davetiye tebliğine rağmen gelmediği takdirde zorla getirileceği hususunun davetiyeye yazılmasına karar verdi.

chp'den açıklama

duruşmanın ardından davayı izleyen chp istanbul büyükşehir belediyesi meclis üyesi hakkı sağlam bir basın açıklaması yaptı.

sağlam, satın alınan 50 otobüsün garajlarda atıl bir şekilde bekletildiğini söyledi.

üç yıla kadar hapis isteniyor

beyoğlu cumhuriyet başsavcılığı'ın hazırladığı iddianamede, 19 sanık hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nca hazırlanan diğer davanın iddianamesinde ise 'iett işletmeleri genel müdürlüğü'nün metrobüs projesi ile ilgili yaptığı alımda, belediyenin zarara uğratıldığı, bundan da topbaş'ın sorumlu olduğu' iddia edilmişti. iddianamede, kadir topbaş'ın 'görevi kötüye kullanma' suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;