Libya

Trablus büyükelçiliği faaliyeti durdurdu

Dışişleri Bakanlığı, Libya’nın başkenti Trablus’ta yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle Türk büyükelçiliğinin faaliyetlerinin geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

Konular: Libya, Ortadoğu
Mitiga Havaalanı'nın kontrolünü elinde bulunduran silahlı gruplar, geçici Başbakan Abdullah Sani ile bazı bakanların seyahatine engel oldu. [Fotoğraf:Trablus]

dışişleri bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"libya’da bingazi'de başlayan ve başkent trablus'a sıçrayan, son dönemde de özellikle trablus havaalanı çevresinde yoğunlaşan çatışmaların yarattığı ciddi güvenlik zafiyeti dikkate alınarak, son olarak 23 temmuz 2014 tarihinde yapılan bakanlığımız duyurusuyla, bu ülkedeki vatandaşlarımızın ülkeyi terk etmeleri kuvvetle tavsiye edilmiş, karayoluyla tunus’a geçiş ve buradan ülkemize geliş için yapılacak düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin 24 temmuz saat 15:00’e kadar trablus büyükelçiliğimize başvurmaları istenmiştir.

trablus büyükelçiliğimize başvuran 500'den fazla vatandaşımız, kiralanan otobüslerle 24 temmuz günü tunus’un djerba kentine sevk edilerek, buradan yurda dönmeleri sağlanmıştır.

vatandaşlarımıza ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından trablus büyükelçiliğimiz faaliyetlerini geçici olarak askıya almıştır. temsilciliğimizin çekirdek kadrosu trablus’ta koşullar düzelene kadar bir süre çalışmalarını tunus büyükelçiliğimiz bünyesinde sürdürecektir. başkent trablus'ta temenni ettiğimiz sükunet ve güvenlik sağlandığında misyonumuz faaliyetlerine yeniden başlayacaktır.

misurata başkonsolosluğumuz ise faaliyetlerini sürdürmekte olup; libya'da kendi istekleriyle kalan vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edecektir"

libya başbakanı'na seyahat engeli

başkent trablus'taki mitiga havaalanı'nın kontrolünü elinde bulunduran silahlı gruplar, geçici başbakan abdullah sani ile bazı bakanların seyahatine engel oldu.

libya hükümeti, "mitiga havaalanı'nı kontrollerinde bulunduran gruplar, devletin meşruiyetini ihlal ederek görüşme ve toplantılara katılmak için tebruk'a gidecek geçici başbakan abdullah sani ile bir grup bakanın seyahatine engel oldu" açıklamasında bulundu.

muammer kaddafi’nin ölümünün ardından geçen üç yılda, libya’da silahlı çetelerin yarattığı kaos her geçen gün artıyor. silahlı gruplar siyasi ve ekonomik güç kazanmak için yeni kurulan orduya karşı savaşıyor.

darbe girişiminde bulunan eski general halife haftar etrafında birleşen güçler bu çetelere karşı savaşıyor. libya ordusu ve polisinden pek çok isim haftar’ın birliklerine katıldı.

haftar haziran ayı ortalarında da ülkedeki türk vatandaşlarının libya’yı terk etmesini istemiş, gitmeyenlerin gözaltına alınacağını söylemişti.

libya’daki birleşmiş milletler görevlileri geçtiğimiz pazartesi günü güvenlik nedeniyle bölgedeki çalışanlarını geri çekmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;