Afrika
Tuareglerden bağımsızlık ilanı
Mali'nin kuzeyindeki 'Azavad Hareketi', kaos yaşanan ülkede iktidara el koyan cunta yönetimine karşı toprakların ayrıldığını duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Ensar Dine güçlendi
Diplomatlar kaçırıldı
İnsan hakları ihlalleri

mali'de tuareg isyancıları, ülkenin kuzeyinde yer alan azavad bölgesinin bağımsızlığını ilan etti.
ulusal azavad kurtuluş hareketi'nin sözcüsü musa attahir, france 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, cuma gününden itibaren iktidarı devirerek yönetime gelen cuntaya karşı "azavad'ın bağımsızlığının ilan edildiğini ve komşu ülkelerin sınırlarına saygı gösterileceğini" belirtti.
attahir, "çok önemli bir savaşı, özgürlük savaşını sona erdirmiş bulunuyoruz" ifadesini kullandı.
sözcü, ayrıca silahlı kişilerin ülkenin kuzeydoğusundaki gao kentinde cezayir konsolosluğu'nu işgal ederek konsolos ve altı diplomatı kaçırmasını da kınadı.
ensar dine güçlendi
ancak fransız haber ajansı afp'ye konuşan malili bir askeri yetkili, kuzeyde asıl güç kazanan unsurun el kaide örgütüyle ilişkili olan ve ülkede şeriat uygulanmasını isteyen ensar dine örgütü olduğunu belirtti..
hareket, perşembe günü ülkenin kuzeyindeki askeri operasyonlarına son verme kararı almıştı.
ulusal azavad kurtuluş hareketi'nin genel sekreteri bilal eşref imzalı açıklamada, askeri operasyonlara son verilmesine tek taraflı olarak karar verildiği belirtilmişti.
mali'nin başkenti bamako'dan bildiren al jazeera muhabiri haşim ahelbera, ülkedek yönetime el koyan cunta yönetiminin, hükümetin tuareglere karşı etkisiz kalması nedeniyle halktan destek beklediğini ancak kısa bir süre içinde 'garip bir şekilde' ülkenin yarısının kontrolünü kaybettiğini ifade etti.
mali’deki askeri yönetimine karşı yabancı ülkelerden yapılan yaptırımlar sürerken, abd bu ülkeye her yıl yaptığı 140 milyon dolarlık yardımın 13 milyon dolarını kesti.
dışişleri bakanlığı’nın duyurduğu yaptırım kararından mali sağlık bakanlığı, devlet okulu inşaatları ve tarım üretimiyle ilgili faaliyetler etkilenecek.
mali’yi, ‘aşırı dinci’ gruplara karşı mücadelede önemli bir ortak olarak gören abd, darbe sonrasında bu ülkenin toprak bütünlüğüyle ilgili endişelerini paylaşmıştı. batı ülkelerinin en büyük korkusu, ülkedeki kaos ortamından yararlanması muhtemel olan el kaide’nin güçlenmesi.
'insan hakları ihlalleri'
ülkede cunta yönetimi daha önce, ülkenin kuzeyinde touareg isyancıları ve aşırı görüşlü silahlı grupların insan haklarını ihlal ettiğini bildirmişti.
cuntadan yapılan açıklamada, silahlı kişilerin mali'nin kuzeyindeki gao kentinde kadın ve çocukları kaçırdığı ve onlara tecavüz ettiği kaydedildi.
mali'de ülkenin başkenti bamako'da alt rütbeli subaylarca yapılan darbenin yarattığı karışıklıktan faydalanan tuaregler, başkente bin 300 kilometre mesafede kidal kentini aldıktan sonra ülkenin kuzeydeki en büyük kenti olan, bamako'ya 1200 kilometre mesafedeki gao'yu da ele geçirmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar