Türkiye
Tugay Komutanı iddiaları reddetti
1993 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 kişinin gözaltına alındıktan sonra kaybolmasıyla ilgili sorgulanan dönemin Bolu Jandarma Dağ Komando Tugay Komutanı Yavuz Ertürk, hakkındaki iddiaları reddetti.

diyarbakır'ın kulp ilçesi alaca köyünde 1993 yılında bolu jandarma dağ komando taburu askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve 2004 yılında bir toplu mezarda kemikleri bulunan 11 köylünün öldürülmesine ilişkin dosyada şüpheli olarak ifadesi alınan dönemin tugay komutanı yavuz ertürk, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.
köylülerin gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu dönem bölgede görev yapan tugay komutanı yavuz ertürk hakkında dava zaman aşımına bir gün kala yakalama kararı çıkarıldı.bunu üzerine istanbul cumhuriyet savcılığına giderek ifade veren ertürk, "biz kimseyi gözaltına almadık, yakaladığımız kişileri de en yakın ilçe jandarma komutanlığına teslim ederdik" dedi.
ertürk, kulp ilçesinin alaca köyündeki operasyonla ilgili ifadesinde, sözü edilen tarihte şenyayla bölgesinde operasyonda olduğunu ve bahsedilen köye birliğinin ve kendisinin hiç gitmediğini söyledi.
görev yaptığı sürede sivil vatandaşın ve silahlı örgüt elamanlarının öldürülmesi yönünde talimat vermediğini iddia eden ertürk "ben emir vermediğim gibi yönlendirmedim. hiçbir sivil şahıs da bana birilerini aramak için gelmedi. sadece yakalanması ve ikna edilmesi talimatı verdim” diye konuştu.
"tanık askerler konuşmalı"
dosyanın avukatlığını yürüten rahşan bataray ise aa muhabirine, ertürk'ün ifadeleriyle ilgili "o dönemde bölgede askerlik yapmış ve olaylara tanık olan askerlerin konuşması ve bildiklerini anlatması olayı aydınlatacaktır" dedi.
bataray, şüphelinin suçu kabul etmediğini ve olayın tamamen aydınlatılması için yeni deliller ile tanıkların önemli olduğuna değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"şüpheli isnat edilen suçlamaların hiçbirini kabul etmiyor. birçok olayı ise hatırlamadığını söylüyor. o dönemde bölgede kimlerin görevle olduğunu ve operasyona çıkan kişiler kısmına ilişkin olarak savcılığın yaptığı yazışmalarda da bolu tugayı veya ilgili birimlerden bilgi verilmemektedir. olayın aydınlatılması için bölgede askerlik yapmış ve olaylara tanık olan askerlerin konuşmasıve bildiklerini anlatması gerekir" diye konuştu.
1993’te kulp’ta ne oldu?
kulp’a bağlı alaca köylüleri 9 ekim 1993’te, şenyayla’dan köye doğru giderken askerler tarafından durduruldu. bölgede görev yapan bolu 2. komando tugayına bağlı askerler 11 köylüyü gözaltına aldı.köylülerden bir daha haber alınamadı. olayla ilgili soruşturma başlatan kulp savcılığı ‘eylemin pkk ile bir bağı olabileceği’ gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. dosya diyarbakır dgm başsavcılığı’na gönderildi. dgm ise ‘köylüleri pkk’nın öldürdüğüne dair delil yok’ diye dosyayı iade etti. aihm, 2002 yılında türkiye’yi ağır bir tazminata mahkûm etti. olaydan 11 yıl sonra 4 kasım 2004’te, alaca’ya yakın kepir bölgesinde kemikler ve uzun namlulu silah bulundu. adli tıpta yapılan incelemlerde kemiklerden birinin mehmet salih akdeniz’e, diğerinin behçet tutuş’a ait olduğu, diğer kemiklerin ise ‘erişkin yaştaki en az dokuz kişiye’ ait olduğu belirtildi. bunun üzerine soruşturma dosyası yeniden açıldı.
Yorumlar