Afrika
Tunus'ta basına özgürlük
Greve giden binlerce gazeteciye kulak veren hükümet, ifade özgürlüğünü garanti altına alan iki kararnameyi yasalaştırıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Başbakanlık açıkladı
Sendikalar memnun
Geçen yıl engellendi

kuzey afrika ülkelerinden tunus’ta gazeteci sendikalarının basın özgürlüğü için başlattığı geniş katılımlı grev sonuç verdi.
hükümet geçen yıl kabul edilen ve ifade özgürlüğünü garanti altına alan iki kararnamenin yasalaşarak uygulamaya konulmasını kabul etti. başbakanlıktan yapılan açıklamada koalisyon hükümetinin basın sektörünü ilgilendiren 115 ve 116 numaralı kararnamelerinin uygulanacağı bildirildi.
yazılı ve görsel medyada çalışan binlerce gazeteciyi ilgilendiren kararnameler, geçen kasım ayında dönemin cumhurbaşkanı fuad mebaza tarafından yasalaştırılmak istenmiş ancak, aralık ayında iktidara gelen islamcı nahda partisi önderliğindeki koalisyon tarafından engellenmişti.
uygulanmadığı için hükümete büyük tepki doğuran 115 numaralı kararname, gazetecilerin çalışma hakları ile haber alma özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını, 116 numaralı kararname ise görsel ve işitsel medyada ifade özürlüğünü koruyan bağımsız ve özerk bir yapının kurulmasını öngörüyor.
'greve büyük destek vardı'
medya çalışanları bir süredir kararnamelerin uygulanması için grevdeydi. tunus gazeteciler sendikası başkanı necibe hamruni, ifade özgürlüğünün yeni anayasada maddeleşmesi için gazetecilerin başlattığı grevin, 'beklenenin çok üstünde bir başarı' kaydettiğini söyledi.
hamruni, basın kuruluşlarınının önemli bölümünün grevi desteklediğini belirterek istenilen sonucun alındığını kaydetti.
bu arada grev nedeniyle çarşamba akşamı başkent tunus'ta düzenlenen gösteride, 'bağımsız görsel ve işitsel medya komisyonu'' oluşturulması çağrısında bulunuldu. tunus gazeteciler sendikası merkez binası önünde bir araya gelen gazeteciler, ifade özgürlüğü ve devletin elini gazetecilerin üzerinden çekmesini talep eden sloganlar attı.
basın grevi, iş yavaşlatma ve hükümete ait televizyon kanallarına haber servis etmeme gibi uygulamalar içeriyor.
tunus ortadoğu ve kuzey afrika ülkerini etkileyen 'arap baharı' özgürlük hareketinin fitilini ateşleyen ülke olarak biliniyor. tunus’ta genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu.
isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar