Tunus Devrimi

Tunus'ta Ennahda 'zaferini' kutluyor

Partinin taraftarları, başkentteki merkezleri önünde ilk resmi sonuçlara göre önde olmalarının sevincini yaşadı. Parti, sandalyelerin yüzde 40’ını kazandığını açıkladı.

Konular: Afrika, Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

87 sandalye açıklandı

‘Hepimiz Müslümanız’

Kesin sonuçlar açıklanacak

Parti taraftarları, kutlama gösterilerinde havai fişekler attı ve zafer şarkıları söyledi.
Parti taraftarları, kutlama gösterilerinde havai fişekler attı ve zafer şarkıları söyledi. [Reuters]

En geç 2013’te seçim

tunus’ta pazar günü düzenlenen seçimler parlamento seçimleri değil. bu seçimler sonucunda oluşturulacak ulusal kurucu meclis, hem geçici bir cumhurbaşkanı seçecek, hem yeni anayasayı yapacak, hem de bu sürede ülkeyi yönetecek geçici hükümeti belirleyecek. anayasanın oluşturulması sonrasında, ülkede ilk parlamento seçimlerinin gelecek yıl veya 2013 yılının başında yapılması planlanıyor. 

tunus'ta pazar günü yapılan ulusal kurucu meclis seçimlerinin ardından, islamcı ennahda partisi taraftarları zaferlerini kutlamaya başladı. partinin zaferini ilan etmesi sonrası, salı gecesi başkent tunus şehrindeki ennahda'nın merkezinin çevresinde toplanan taraftarlar, sloganlar atarak sevinç gösterilerinde bulundu.

seçimleri düzenleyen bağımsız seçim kurulunun (isie) genel sekreteri ebubekir betabet, salı günü düzenlediği basın toplantısında, sonuçları ellerine geçtikçe yayınlayacaklarını ve oy sayma işleminin zaman aldığını söyledi.

yaklaşık 80 siyasi partiden 11 bin adayın, 217 üyeli ulusal kurucu meclis’e girebilmek için mücadele verdiği seçimlerde, 87 sandalyenin sahibinin açıklandığı ilk sonuçlara göre ennahda şu ana kadar 37 sandalye kazandı.

onu 14 sandalyeyle sol görüşlü cumhuriyet için kongre partisi, 11 sandalyeyle aridha chaabia partisi, 10 sandalyeyle yine sol görüşlü ettakol ve beş sandalyeyle merkez sol ilerici demokrat parti (pdp) izledi.

ennahda, kendi istatistiklerine göre meclisteki sandalyelerin yüzde 40’ını kazandığını belirtti. parti, yaptığı açıklamada tüm rakipleriyle ve sivil toplum örgütleriyle diyaloğa gireceğini ifade etti. açıklamada, “ekonomik, sosyal ve siyasal olarak ortak bir program çerçevesinde ittifaklar kurabilmek amacıyla görüşmeler yapıyoruz” denildi.

parti taraftarları, ennahda merkezindeki kutlama gösterilerinde havai fişekler attı ve zafer şarkıları söyledi. kalabalık, ‘hepimiz müslümanız’, ‘teslim olmayacağız’, ve ‘ateizme hayır’ gibi sloganlar attılar.

partinin lideri raşid el-gannuşi, yerel saat ile gece 11.00’da parti merkezinden ayrılırken al jazeera’ya yaptığı açıklamada kesin sonuçlar ilan edilene kadar ‘zafer konuşması’ yapmayacağını söyledi.

ennahda lideri, ‘bu bir zafer’ ifadesini kullanırken, ileriki dönemde başkanlık için yarışmayacağını bir kere daha tekrarladı.

'ennahda sorumluluğunun farkında'


el-gannuşi, kesin sonuçlardan sonra zafer konuşması yapacak. [reuters]

el-gannuşi’nin yerine ennahda’nın önde gelen adaylarından abdellatif mekki kalabalığa seslendi. mekki, “ennahda sorumluluğunun farkında ve size bağlı kalacak. tüm tunuslular, onların özgürlükleri, şerefleri ve çıkarları bizim sorumluluğumuzda” ifadelerini kullandı.

öte yandan, seçim sonuçlarını protesto eden ve ennahda hareketi yandaşlarının seçimlerde hile yaptığını savunan protestocu gruplar, sonuçların açıklandığı isie'nin merkezinin önünde toplanarak gösteri yaptı. çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu ve sayıları yüzleri bulan ennahda kaşıtı protestocular, seçimlerde yolsuzluk yapıldığını dile getiren pankartlar taşıyıp bu yönde sloganlar attı.

seçim sonuçlarının tamamının çarşamba günü öğleden sonra açıklanması bekleniyor.

gözlemciler: seçimler adil

isie, 4 milyon 400 kayıtlı seçmen oy kullandığı seçimlere katılım oranının yüzde 90’ı aştığını açıklamıştı. tunus'ta kampanya döneminde islamcılarla laik partiler arasında önemli kamplaşmalar yaşanmıştı. uluslararası gözlemciler, seçimlerin tatmin edici derecede adil bir ortamda geçtiğini belirtmişlerdi.


isie merkezi önünde ennahda karşıtı gösteri yapıldı. [reuters]

tunus’ta seçmenler, pazar günkü seçimlerle 1956 yılından bu yana ilk kez çok partili seçimlerde oy kullanmıştı. daha önceki seçimlerde sadece iktidar partisinin adayları için oy veriliyordu.

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, 2010 yılının aralık ayında tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcı olan muhammed buazizi'nin, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynelabidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;