Tunus Devrimi
Tunus'ta halkın istediği oldu
Beş gündür gösteriler ve çatışmaların yaşandığı Silyana kasabasında istenmeyen valinin görevinden ayrılmasına karar verildi.
Haberin Öne Çıkanları
Yardımcısı devralacak
Sorunlar ekonomik
Cumhurbaşkanı uyardı

tunus hükümeti, vali ahmed ezzine mahcubi’nin istifasını isteyen silyana kasabasında işçi sendikasıyla anlaşmaya vardı. anlaşmaya göre, kasabada yönetimi vali yardımcısı devralacak.
silyana'da halk, beş gündür protesto gösterileri düzenliyordu. kasabada salı gününden bu yana polis ve göstericiler arasında yaşanan şiddet içeren çatışmalarda 300’den fazla kişi yaralandı.
kasaba sakinleri, valinin istifasının yanı sıra bölgenin ekonomik kalkınması için mali destek ve polis birliklerinin çekilmesini istiyor.
sorunlar ekonomik
al jazeera muhabiri hashem ahelbarra, anlaşmayı ‘önceleri göstericilerin taleplerini karşılamayı reddeden hükümetin vaziyeti kurtarmak için bulduğu çözüm’ olarak değerlendirdi.
ahelbarra, hükümetin esas bundan sonra bölgeyi kalkındırmak, ayrımcılığın önüne geçmek, halkın yaşam standartlarını yükseltmek gibi önemli konularla mücadele etmesi gerekeceğini söyledi.
gece boyunca çatışmalar
afp haber ajansına göre, silyana’da 100 kişilik bir grup polise taşlarla saldırdı bir güvenlik yetkilisi başından yaralandı. göstericiler, laskikleri ve çöp konteynerlerini ateşe verdi.
silyana’nın 20 kilometre doğusunda bargou’da da çatışmalar meydana geldi. halk, bir yolu kapattı ve başkente yol alan polis araçlarını taşa tuttu, polis göz yaşartıcı gazla eylemcilere karşılık verdi.
yerel medyaya ve görgü tanıklarına göre, ülkenin başka yerlerinde de gece boyunca benzer çatşmalar yaşandı.
tunus’ta geçen yıl ocak ayında eski cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali’nin istifası istemiyle başlayan protesto gösterileri kısa sürede çok sayıda afrika ve orta doğu ülkesine yayılarak ‘arap baharı’ adı verilen sürecin tetikleyicisi olmuştu.
ancak ayaklanmalara neden olan kötü yaşam koşulları, işsizlik ve polis şiddeti hala sürüyor. ekonominin düzelmesi talebiyle başlatılan ve yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestoların ardından, başbakan hamadi cibali istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
ülkenin yeni cumhurbaşkanı munsif merzuki ise, silyana’daki olayların ülke geneline yayılabileceği uyarısında bulunmuş ve cibali’den yeni bir hükümet kurmasını istemişti.
hükümetin performansının halkın beklentilerini karşılamaya yetmediğini söyleyen merzuki, tunus’un bir kavşakta olduğunu söylemiş, ‘bu kavşak bizi ya yıkıma götürecek ya da iyileştirecek” diye konuşmuştu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar