Tunus

Tunus'ta Sibsi kazandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini laiklik yanlısı Nida Partisi’nin adayı Sibsi kazandı. Rakibi geçiş dönemi cumhurbaşkanı Merzuki, Sibsi'yi tebrik ederek Tunus halkına 'şiddetten sakının' çağrısında bulundu.

Konular: Ortadoğu
Baci Kaid Sibsi, Tunus Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 55.68 oy oranıyla kazandı. [Fotoğraf: Reuters]

tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu nida tunus (tunus'un çağrısı) partisi lideri 88 yaşındaki baci kaid sibsi kazandı. seçim kurulunun açıklamasına göre oyların yüzde 56'sını sibsi, yüzde 44'ünü ise solcu rakibi munsif merzuki aldı.

seçime katılım oranı ise yüzde 60.11 olarak açıklandı.

sibsi zaferinin kesinleşmesinin ardından tunus halkına yaptığı konuşmada şunları söyledi :,

"bana destek veren tüm tunuslulara ve siyasi partilere teşekkür ediyorum. eski cumhurbaşkanı munsif merzuki’ye de teşekkür ediyorum. beni telefonla aradı ve tebrik etti. merzuki ile birlikte çalışacağız. sayın merzuki’nin bizimle işbirliği yapmasını da bekliyoruz. tunus’un onun tecrübelerine de ihtiyacı var. tüm tunus’un halkına cumhurbaşkanı olacağımı tekrar vurguluyorum. şuan tunus'un bazı kentlerinde meydana gelen şiddet olayları beni üzdü. kirli oyunların peşinden koşan bazı tarafların kışkırtmasıyla sokaklara dökülen insanlara çağrı yapıyorum. provokatörlerin oyununa gelmeyin."

merzuki sibsi'yi tebrik etti

69 yaşındaki geçiş dönemi cumhurbaşkanı merzuki ise sibsi'yi telefonla arayarak tebrik etti. 

telefon aracılığıyla kutlamakla arap dünyasında bir ilke imza atan merzuki, tunus halkına hitaben, "bana destek veren tüm tunuslulara teşekkür ediyorum. gözlediğimiz bazı ihlaller var, ancak ülkenin istikrarı ve şiddet olaylarının bitmesi için bu ihlalleri mahkeme götürmeyeceğiz. bizi destekleyen tunuslulara çağrı yapıyorum şiddetten sakının, kabullenin ve evlerinize dönün ve demokrasiye odaklanın. gerçek demokrasi, halkın iradesine saygı duymakla olur." dedi.

erdoğan sibsi'yi telefonla aradı

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, tunus’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi sibsi'yi telefonla arayarak tebrik etti.

cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, tunus’ta demokrasinin kökleşmesinin tüm bölgeye örnek olacağını dile getirdi, sibsi’ye yeni görevinde başarılar diledi.

sibsi, erdoğan’a teşekkür ederek, tunus-türkiye ilişkilerinin önümüzdeki süreçte de özel ilişkiler olmaya devam edeceğini vurguladı.

mısır’da askeri darbe ardından cumhurbaşkanı koltuğuna ulaşan abdulfettah sisi, sibsi’nin seçimleri kazanmasını kutladı.

mısır cumhurbaşkanlığı ofisi'nden yayınlanan açıklamada, “cumhurbaşkanı sisi, mısır’ın tunus’u yeni döneminde destekleyeceğini, iki ülke arasında kardeşlik bağlarının güçlendirileceğini vurguladı” denildi.

tunus’u 1881 ila 1956 yılları arasında sömürge altında tutan fransa, tunus cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sorunsuz geçmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

dışişleri bakanlığından yayınlanan açıklamada, fransa’nın tunus halkını ilk demokratik seçimlerini gerçekleştirerek oy kullanma hakkını kazanabilmesinden dolayı tebrik ettiği ifade edildi.

abd ise, sibsi'nin cumhurbaşkanı olarak seçilmesini kutlayarak, tunus'un bölgede tüm ülkelere 'ışık tutacak demokrasi örneği' olduğunu açıkladı. dışişleri bakanlığı sözcüsü marry harf, "abd, tunus'a demokrasi yolunda ilerlemeye devam edebilmesi için destek sunmaya devam edecek" dedi.

katar emiri tamim bin hamad el sani, sibsi'yi kutladı. el sani, tunus halkını seçimleri başarıyla gerçekleştirdiği için tebrik etti.

protesto ve çatışma

sibsi'nin  zaferini ilan etmesini takiben ülkenin doğusunda yer alan hamma kentinde göstericiler sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.

kabes kentinde protestocular , polise ait iki karakolu ateşe verip,  kabes ile hamma'nın arasındaki yolu kapattılar.
polis ise, merkezden destek gücü isteyerek, protestoculara yaşartıcı gaz bombalarıyla müdahale etti.

hile ve usulsüzlük iddiaları seçim öncesinde solcu aday ve mevcut cumhurbaşkanı munsif merzuki tarafından sıkça gündeme getirilmişti.

sandıkların kapanmasından kısa süre sonra sibsi'nin kampanya sorumlusu muhsin merzuk'un zafer ilan etmesi üzerine parti genel merkezinde kutlama yapılırken, merzuki "zafer bizim olmasına rağmen resmi sonuçlar açıklanmadan herhangi bir yorumda bulunmayacağım" ifadesini kullandı.

ülkede 26 ekim'de yapılan parlamento seçimlerini sibsi'nin lideri olduğu seküler nida partisi kazanmış, müslüman kardeşler çizgisindeki nahda partisi ise ikinci olmuştu.

nahda hareketi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmazken, hiçbir adayı da desteklemediğini açıklamış ancak boykot çağrısı yapmadan, seçmenlerine istedikleri adaya oy vermeleri çağrısında bulunmuştu.

iki aday arasında gerginlik

muhammed munsif merzuki, seçim günü sibsi yanlıları tarafından merzuki'ye yapılan saldırı, oy kullanmasını engelleme girişimi, seçimde 'sahtecilik' eylemlerinin bulunduğunu iddia etmiş ve bu iddiaları mahkemeye taşımıştı.

sibsi'nin, ikinci tur seçimlerinde yarışacağı mevcut cumhurbaşkanı munsif merzuki’nin seçmenlerini 'radikaller, terör ve şiddet davetçileri' olarak tanımlamasının ardından tunus'ta sibsi'yi protesto eylemleri düzenlendi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;