Tunus Devrimi

Tunus'ta uçuk vaatler

Bin Ali sonrası ilk seçime hazırlanan ülkede siyasi partilerin açıkladığı hedefler arasında, İtalya'ya köprü yapılması da var.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Seçimlere birkaç gün var

Adaylar vaatlerini açıkladı

Siyaset bilimciler eleştiriyor

Yedi milyon insanın yaşadığı ülkede seçmenler 23 Ekim Pazar günü sandığa gidecek ve Kurucu Ulusal Meclis'in üyelerini belirleyecek. [AFP]
kuzey afrika ülkesi tunus'ta 23 yıllık zeynel abidin bin ali rejiminin devrilmesiyle yeni bir dönem başladı, tunuslular hafta sonu sandığa gidiyor.
 
kurucu ulusal meclis seçimlerine birkaç gün kaldı, ülkeye belirsizlik hakim. devrimi gerçekleştiren halk ekonomik ve sosyal problemlerle boğuşurken, partiler ve bağımsız adayların seçim vaatleri de belli oldu.
 
imkansız vaatler açıklayan adayların söylemleri 'açık artırma'yı aratmadı. adaylar, sağlıktan eğitime her şeyi ücretsiz yapacaklarını ilan etti.
 
en uçuk vaatler arasında tunus’un köprü ile italya’ya bağlanması ön plana çıkıyor. ekmeğin fiyatının yarı yarıya düşürülmesi ve işsizlere 400 dolar verilmesi ise ekonomik vaatlerden.
 
tunus üniversitesi'nden siyaset bilimci ve tunus demokratik gözlemevi başkanı hamadi ed derisi, ekonomik etkenin devrimin kıvılcımını atan etkenlerin başında geldiğini belirterek, seçmenlerin sosyal ve ekonomik taleplerinin haklı gerekçeleri olduğunun altını çizdi.
 
al jazeera'ya konuşan ed derisi, partiler ve bağımsızların devrimin siyasi taleplerini görmezden gelerek kendi programlarını ve vaatlerini oy kazanmak amacıyla insanların beklentilerine göre belirlediklerini söyledi.
 
'halk ile siyasetçiler arasında uçurum var'
 
siyasi hedeflerini ilan eden adayların seçmenlerin ekonomik talepleriyle karşılaştığını anlatan tunuslu siyaset bilimci, bu durumun ülkede halk ile siyaset sınıfı arasındaki uçurumu yansıttığını belirtti.
 
bir diğer siyaset bilimci salim el beyd ise, 14 ocak sonrası kurulan partilerin tuhaf programlar sunduklarını ve amaçlarının sadece oy kazanmak olduğunu düşünüyor.
 
el beyd'e göre bütün partiler bir araya gelerek yeni anayasayı yazmalı ancak bu partilerin yeni anayasaya ekonomik talepler kadar önem vermeyen seçmenleri etkilemek dışında başka bir seçim tüzüğü yok.
 
gazeteci abdusselam ez zübeydi ise partilerin programlarını karikatüre benzetiyor. ez zübeydi, açıklanan vaatlerin halkı ve demokratik geçişi olumsuz etkileyeceğine inanıyor.
 
kuzey afrika'da cezayir ve libya arasında yer alan tunus'ta halk 2010'un sonlarında ayaklandı ve 2011'in ilk günlerinde 23 yıldır ülkeyi yöneten devlet başkanı cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali'yi devirdi. tunus'ta başlayan kıvılcım bütün arap coğrafyasını sardı ve isyanlar 'arap baharı' ismini aldı.
 
yedi milyon kişinin yaşadığı ülkenin en önemli gelir kaynakları petrol ve tarım. tunus, zeytin üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
 
 
kaynak: al jazeera 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;