Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
Türkiye, AİHM başvurularında 3. sırada
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) 2015 raporunu açıkladı. Rapora göre AİHM'e geçen yıl en fazla başvuru Ukrayna, Rusya ve Türkiye'den yapıldı.

aihm'de düzenlenen basın toplantısında, mahkemeye geçen yıl toplam 64 bin 850 bin başvuru yapıldığı kaydedildi. bu noktada, mahkemeye en çok 13 bin 850 ile ukrayna'dan başvuru gelirken, bu ülkeyi rusya ve türkiye takip etti. aihm'ye rusya'dan 9 bin 200, türkiye'den de 8 bin 450 başvuruda bulunuldu. türkiye'den giden başvurular, mahkemenin iş yükününün yüzde 13'ünü oluşturdu.
sıralamada, bu üç ülkeyi, 7 bin 550 bin başvuruyla italya, 4 bin 600 başvuruyla macaristan, 3 bin 550 bin başvuruyla romanya ve 2 bin 150 başvuruyla gürcistan izledi.
823 karar açıkladı
rapora göre aihm, geçen yıl toplamda 823 karar açıkladı. mahkeme, 116 kararla en çok rusya ile ilgili davalarda sonuca ulaşırken, türkiye de hakındaki 87 karar ile ikinci sırada yer aldı.
türkiye'nin, hakkında açıklanan 87 kararın 79'unda, avrupa insan hakları sözleşmesi'nin en az bir maddesini ihlâl ettiği sonucuna varıldı. rapora göre türkiye, adli yargılanma hakkıyla ilgili 20, özgürlük ve güvenlik hakkı ihlâliyle ilgili 14, etkin soruşturma yürütme hakkını ihlâlden 14 karardan ceza aldı. türkiye, en çok adli yargılanma hakkının ihlâlinden mahkum edildi.
perinçek sorusu
mahkeme heyeti, basın toplantısı sırasında, ermeni haber ajansı'ndan bir gazetecinin, "perinçek davasında mahkemenin verdiği kararın siyasi olup olmadığı" yönündeki sorusu üzerine, aihm'in hiçbir şekilde siyasi kararlar almadığı yanıtını verdi.
aihm, 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan isviçre'nin, ifade özgürlüğü ihlali yaptığına hükmetmişti. aihm büyük dairesi, vatan partisi genel başkanı doğu perinçek'in 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle isviçre'de ceza alması konusunda, aihm tarafından verilen ihlal kararına isviçre'nin itiraz başvurusunu 15 ekim'de reddetmişti.
kaynak: aa
Yorumlar