Kürt sorunu
Türkiye Kuzey Irak'ı bombaladı
F-16 savaş uçakları ve topçu birlikleri, PKK kamplarının bulunduğu Kandil Dağı ve Zap Vadisi çevresini vurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Resmi açıklama yok
Tunceli'de çatışma
İki PKK'lı vuruldu

türkiye, güney komşusu irak'ın sınır hattında üslenen pkk kamplarına bombardıman düzenledi.
diyarbakır'da bulunan al jazeera muhabiri mahmut bozarslan, hava saldırısının kentteki 2'nci hava kuvvet komutanlığı'ndan kalkan altı f-16 uçağı tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, uçaklar zap vadisi'ndeki sidekan bölgesini ve kandil dağı'ndaki hedefleri yaklaşık yarım saat bombaladı.
bombardıman sürerken, sınır hattındaki askeri birliklerde konuşlu bulunan topçu bataryaları da zap vadisi'ne atış yaptı. bombardımanların sonuçları hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
öte yandan, ülkenin doğusundaki tunceli'ye bağlı hozat ilçesi kırsalında ordu birlikleriyle pkk'lılar arasında çatışma çıktı.
tunceli valiliği, çatışma sonucunda iki örgüt mensubunun öldürüldüğünü, bir pkk'lının da yaralı yakalandığını duyurdu. örgüt son saldırısında tunceli'de seyir halindeki askeri konvoyu hedef almış; patlatılan mayın sonucu altı asker ve bir sivil hayatını kaybetmişti.
son pkk eylemleri
1984 yılından bu yana silahlı eylemlerini sürdüren pkk örgütü, cuma günü de siirt'in eruh ilçesinde bir karakola saldırı düzenlemişti. görendoruk jandarma karakolu'nu hedef alan pkk'lılara karşılık verilmesi üzerine iki örgüt üyesi öldürülmüştü.
1984 yılından bu yana silahlı eylemlerini sürdüren pkk örgütü, cuma günü de siirt'in eruh ilçesinde bir karakola saldırı düzenlemişti. görendoruk jandarma karakolu'nu hedef alan pkk'lılara karşılık verilmesi üzerine iki örgüt üyesi öldürülmüştü.
2012 yılında asker ve polisi hedef alan saldırılarının yanında yol kesme ve adam kaçırma gibi riski daha az olan eylemlere yönelen pkk, bölgede son olarak elazığ'da yol kesmişti. 2 ekim tarihinde gerçekleşen olay sonucunda jandarma birlikleri dört örgüt üyesini vurmuştu. pkk'nın kaçırdığı ak parti hakkari il başkanı abdülmecit tarhan da ekim ayı başında serbest bırakılmıştı.
pkk, yaz aylarında alan hakimiyeti kurmak için hakkari'nin şemdinli ve şırnak'ın beytüşşebap ilçelerine büyük saldırılar düzenlemiş, buna karşılık türk silahlı kuvvetleri (tsk) yaklaşık 6 bin askerin katıldığı operasyonlar icra etmişti. havadan helikopter ve uçakların da katkı verdiği operasyonda onlarca örgüt mensubu öldürülmüştü.
1984 yılından bu yana silahlı eylemlerini sürdüren pkk örgütü ise, türkiye, ab ve abd tarafından 'terör örgütü' olarak kabul ediliyor.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, eylül ayı sonunda güvenlik güçlerinin pkk ile mücadelesinde verdiği kayıpları açıklamıştı. erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, 2012 yılında eylül ayı sonuna kadar toplam 144 güvenlik görevlisi ve 29 da sivil yaşamını yitirdi, 239 pkk’lı da operasyonlarda öldürüldü. aynı günlerde türkiye gazetesine konuşan genelkurmay başkanı necdet özel ise tsk’nın kaybının 110 asker olduğunu, 427 pkk'lının da öldürüldüğünü söylemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar