Türkiye - Rusya ilişkileri

'Türkiye Rus uçağına izin vermedi'

Rusya Savunma Bakanlığı, 1-5 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye üzerinde uçuş yapmayı planlayan Rus gözlem uçağına Ankara'nın izin vermediğini öne sürdü. Moskova, Türkiye'nin Açık Hava Sahası Anlaşması'nı ihlâl ettiğini savundu.

Rus gözlem uçağı Antonov, An-30 [Fotoğraf:Reuters - Arşiv]

rusya ile türkiye arasında uluslararası açık hava anlaşması kapsamında rus uçağı an-30b’nin türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapılmasına izin verilmediği idiası iki ülke arasında yeni bir tartışma yarattı. rusya savunma bakanlığı'nın anlaşmaları kontrolden sorumlu yönetim başkanı sergey rızhkov, rusya'nın türkiye'nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine dikkatsiz ve tepkisiz kalmayacağını belirtti. rızhkov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "türkiye cumhuriyeti'nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine tepkisiz kalmayı düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.

rızhkov, daha önce yaptığı açıklamada uluslararası açık hava anlaşması çerçevesinde rus uçağı an-30b’nin türkiye üzerinde gözlem uçuşu gerçekleşeceğini ve uçağın eskişehir havalimanından kalkacağını belirtmişti. kabin içinde bulunan türk uzmanların da uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacağını belirten rızhkov, türk yetkililerin uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetleyeceklerini söylemişti.

gözlem uçuşu anlaşmaya dahil olan üye ülkeleri askeri faaliyetlerde daha açık ve şeffaf olmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştiriliyor. bu rusya’nın 2016’da gerçekleştireceği ilk uçuş olacaktı. 

afp ise uçağın türkiye-suriye sınırındaki bölge üzerinde uçuş gerçekleştirmeyi planladığı bilgisini geçti. 

açık hava sahası anlaşması

açık hava sahası anlaşması, avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı'na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında finlandiya'nın başkenti helsinki'de imzalandı. bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmak. açık hava sahası anlaşması'na katılan devletler bir birlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. anlaşmada 34 ülke yer alırken, rusya bu anlaşmaya 26 mayıs 2001’de dahil oldu.

kaynak: dha, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;