Sağlık
Türkiye’de yılda 115 bin kişi sigaradan ölüyor
Türkiye’de sigaraya yılda 22 milyar dolar, sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisine de 10 milyar dolar harcandığı belirtildi.
Haberin Öne Çıkanları
Sigara; ekonomide kara delik olarak görülüyor.
Tüm dünyada sigarayla mücadele ediliyor, ama karteller hala çok güçlü.
Yeni içici olarak kadın ve çocuklar hedef alınıyor.

istanbul’da aydın üniversitesi ile türkiye sigarayla savaş derneği (tssd) tarafından “2. uluslar arası sigara ile savaş konferansı” düzenlendi.
“ekonomide kara delik… sigara” başlıklı konferansta konuşan tssd başkanı mustafa aydın, sigaranın dünya genelinde büyük bir sorun olduğunu belirterek, her yıl dünyada 5 milyon türkiye’de 115 bin kişinin sigara nedeniyle yaşamlarını yitirdiğini söyledi.
mustafa aydın, sigaranın neden olduğu sosyal ve ekonomik kayıplar konusunda şu bilgileri verdi:
“türkiye her yıl 22 milyar dolayı sigaraya yatırıyor, 10 milyar doları da sigaradan dolayı hastalananlara harcıyor. yani 32 milyar dolar duman oluyor. türkiye’deki orman yangınlarının yarısından fazlası sigaradan kaynaklanıyor.”
"kadın ve çocuklar hedef kitle durumunda"
aydın üniversitesi rektörü prof. dr. yadigar izmirli de dünyanın gelişmiş ülkelerinde sigaraya karşı sürdürülen mücadelenin olumlu sonuçlar verdiğini, ancak bu sektörün halen büyük bir güç olduğunu belirterek, tütün endüstrisinin kaybettiği müşterilerin yerine yenilerini alabilmek için kadın ve çocukları hedef seçtiğini söyledi.
prof. izmirli, "asya kıtası tütün endüstrisinin iştahını kabartıyor. potansiyel tiryakilere reklamlarla ulaşmak istiyor. kadınlar ve çocuklar hedef kitle durumunda. bu endüstri için özellikle kadınlar cazip bir pazar. bu nedenle sigara kartelleri kadınları sigaraya alıştırma faaliyetlerine hızla devam ediyor" dedi.
"sigara sinsi bir ölüm nedenidir"
konferansta moderatörlük yapan eski sağlık bakanı bülent akarcalı ise dünyada 3 temel sigara tekeli bulunduğunu, bunların hepsinin de türkiye'de çok aktif olduğunu anlattı.
sigaranın zararlarına değinen akarcalı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"bu karteller, ülkemizde verilen bütün mücadelelere rağmen kılcal damarlara girmişlerdir. esas mücadele gençlerin sigaraya başlamasını önlemektir. sigaranın oluşturduğu bir 'kara delik'ten bahsediliyor. bunun milyar dolarlık bir maddi kısmı, bir de manevi kısmı var. yıllar önce her yerde sigara reklamları vardı. hastanelerde bile sigara içilirdi. bunlar bitti ama sigara kullanma oranında istenilen oranda düşüş olmadı. sigara sinsi bir ölüm nedenidir. kendi paranızla kendinizi öldürürsünüz."
konferansta, dünya sağlık örgütü (who) türkiye temsilcisi dr. toker ergüder, tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumu (tapdk) uzmanı mustafa seydioğulları, x-cons haninge kurucu başkanı derviş dennis aksay de konuşma yaptı.
kaynak: aa
Yorumlar