Davos
'Türkiye'den sermaye çıkışı yok'
Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketlenmenin geçici olduğunu belirtti.

ekonomide olumlu gelişmeler yaşadığını söyleyen başbakan yardımcısı ali babacan, "ihracatımız bu süre içerisinde dört kattan fazla arttı. türkiye'de gelir dağılımı düzeliyor, yoksulluk göstergeleri doğru yönde hareket ediyor. son dört yılda türkiye'de tam 6 milyon yeni istihdam oluştu. aynı dört yılda biz avrupa'nın kaybettiği istihdamdan daha fazlasını sadece türkiye olarak oluşturduk" dedi.
türkiye'de sermayeyle ilgili herhangi bir sorun olmadığını söyleyen babacan, "türkiye'de varlıklar yeniden fiyatlandırılıyor, yani hisse senedi fiyatları yeniden fiyatlandırılıyor, türkiye'nin para birimi lira tekrar fiyatlandırılıyor, bonolar tahviller yeniden fiyatlandırılıyor, faiz hadleri yeni bir denge arayışı içerisinde. ama sermaye çıkışı diye adlandırabileceğimiz bir gelişme çok şükür yok" dedi.
son dönemde yaşanan gelişmelerin iş dünyasını bir miktar tedirgin ettiğini söyleyen babacan, "özellikle 25 aralık dalgası dediğimiz, bazı iş adamlarımızın gözaltına alınma çabası ya da bazı iş adamlarımızın mal varlıklarına tedbir konma kararları bunlar iş dünyası açısından çok ciddi tedirginlik verici unsurlar" diye konuştu. babacan, yaşanan olayların seçim takvimiyle yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
piyasalarda abd etkili
başbakan yardımcısı babacan, piyasalardaki son hareketlerin en önemli nedeninin amerikan merkez bankası'nın (fed) aşırı genişlemeci para politikasını bir miktar normalleştirme çabası olduğunu anlattı. bakan, "mayıstan bugüne kadarki sürece bakarsak piyasalar üzerindeki bir numaralı etkili faktör hala abd merkez bankası'nın politikaları. ama bunun üzerine bizim kendi iç siyasi gelişmelerimiz de kuşkusuz bir miktar daha etki yapıyor" dedi.
son dönemdeki döviz talebinin büyük ölçüde döviz borcu olan ya da ithalat yapan şirketlerin satın alma takvimini öne almasından kaynaklandığını ifade eden babacan, "ama kur bu noktadayken hala böyle yapmak isterler mi istemezler mi onu da önümüzdeki haftalarda göreceğiz. ama yine de biz bu durumun, bütün bu hareketlenmenin geçici olduğunu düşünüyoruz" dedi.
'revizyon için erken'
ekim ayında açıklanan orta vadeli program'da revizyon ihtimalini değerlendiren babacan "bugün itibariyle henüz çok erken. çünkü piyasa göstergelerinin nerelerde denge bulacağını bir miktar daha izlememiz gerekecek. o denge bulma arayışı belli bir noktaya ulaşınca belki o gün döner bakarız, kurdaki hareketlenme ne kadardır, bu ne kadar kalıcıdır, bunun enflasyona geçişkenliği ne kadardır. güven göstergeleri önemli. bu göstergeler nereden nereye hareket etmiştir. bu iç tüketime, yatırım planlarına ne kadar yansımıştır. bunların hepsinin o gün tekrar değerlendirmesini yapıp gerekiyorsa bütün hedefler, tahminler gözden geçirilebilir" diye ekledi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar